Diákújságíróink cikkei

Ezért varázslatos a karácsony

Szerző: Kiss Olívia Tímea 12.A

Karácsony… Mire is gondolunk, ha először eszünkbe jut ez a különös szavacska. Néhányunknak rögtön a finom vacsora, az ilyenkor feldíszített pompás fenyőfa, netalán a szokásos szentmise, esetleg az égők színesen villogó fénye ugrik be. Mindannyiunkban más-más érzéseket vált ki, ha csak erre az ünnepre gondol. Vannak akik kevésbé és vannak akik annál inkább megünneplik. Sokunknak szokásai alakultak ki, hogy hogyan is éljük meg ezt az ünnepet. Én személy szerint a családommal Jézus Krisztus születését ünneplem, ám vannak akik ezt mindössze a szeretet ünnepének tartják. Ezt az ünnepet mondhatnám családközpontúnak is, hiszen mindnyájan igyekszünk a szeretteink körében eltölteni. Együtt készítjük a karácsonyi vacsorát, feldíszítjük az ilyenkor szokásos karácsonyfát.

Ám úgy gondolom a karácsonynak azon kívül, hogy ünnepi szerepe van, van egy sajátos varázsa, amely az embert már a decemberi hónapban elcsábítja. Van az a pillanat, amikor még csak épp beköszöntenek a keményebb időjárási viszonyok és már azon elmélkedünk, nemsokára ünnepelhetünk. Számoljuk az adventeket, tervezgetjük az ünnepi menüt, pedig tudjuk, hogy mire a főzésre kerül a sor, már rég nem lesz kedvünk megsütni azt a macerás sütit, amit egy jó barát ajánlott, -akinek mellesleg több ideje van rá- tervezgetjük a karácsonyi dekorációt, aztán rájövünk, hogy a megvalósítása már kicsit problémásabb és csak az igazán kitartó emberek hajtják végre dekor tervüket. Mégis valahogy ez tartja bennünk az izgalmat, ezek miatt az apró pillanatok miatt lesz szebb, érdekesebb, értékesebb a karácsony. Hisz mikor már az asztalt üljük körbe, élvezettel meséljük, hogyan szenvedtünk a bejglivel, kire maradt a fa díszítés és hogyan szereztük be a boltból  az utolsó pillanatban amire még szükségünk volt.

Lényegében azt szeretném ezzel üzenni, akármit hiszünk, vallunk a karácsonnyal kapcsolatban, akármennyit készülünk rá, az a varázs, ami az egészet élteti, azok az emberek, akik körül vesznek az év 365 napján. Akikkel élménydús évet tudunk a hátunk mögött, akikkel rég találkoztunk, akik gondoskodnak rólunk, akik szeretnek, akik keresnek, akiktől tanulhatunk, akik vigyáznak ránk, akik boldoggá tesznek és akikkel szívesen töltjük a napjainkat. Talán ezért várjuk annyira a karácsonyt, mert tudjuk, hogy jobb esetben ezek az emberek olyankor körül vesznek.

Azt kívánom ezt a varázst mindenki élje át és adja tovább szeretteinek, gyermekeinek, rokonainak, barátainak, hogy legyen értelme várni ezt a meghitt, békés, áldott ünnepet.