Diákújságíróink cikkei

Önvédelmi bemutató a kulisszák mögött

Azok a diákok, akik a rendészeti ágazatot választják, iskolánkban önvédelmi órákra tehetnek szert. Itt elsajátíthatják a különböző fogásokat támadás esetén, megtanulják, hogyan kell helyesen ütni és rúgni, továbbá fizikailag is felkészítenek a továbbtanuláshoz.

Minden év elején, Nyíregyházán egy pályaválasztási rendezvényen veszünk részt. Nagyon sok helyről és iskolából érkeznek tanulók a tanáraikkal együtt, ahol bemutatják, hogy náluk milyen szakmák közül lehet választani, és hogy mit is tanulnak azon belül.

Itt a Kandóban a 10. 11. és a 12. osztályokból választják ki azokat a tanulókat, akikkel könnyű és hatékony a felkészülés. Általában 20 tanuló vesz ebben a részt. Az önvédelem tanáraink fejben összerakják a dolgokat, majd kiosztják a feladatokat. Miután ezt megtették kigyakorolják velünk, és tanácsokkal látnak el, hogyan is csinálhatnánk jobban, láthatóbban és figyelem felkeltőbben. Sokszor történik meg az, hogy egy tanítási óra kevés erre, és ahogyan közeledünk az időponthoz, annál több időt fordítunk a gyakorlásra. Mikor már ezzel megvagyunk, tanáraink odaillő zenét keresnek, ami egyben gyors és ritmusban is megfelelő. A kidolgozott részek alapján megvitatják, hogy mi lesz a sorrend a bevonulás után, majd mindent elpróbálunk zenére, ekkor megnézzük azt, hogy mi az amin változtatni kell, melyik technikát kell gyorsabban csinálni, és hogy kijön-e minden zenére. A technikák között szerepelnek a késsel való támadások elhárításai, pajzson mutatjuk be a rúgásokat ütésekkel, utcai harc, cserép törés és a fogásbontások.
Sok energiát és türelmet igényel a tanárok és a diákok szempontjából is. Ahogy minden másnak, ennek is van jó oldala, a bemutató után természetesen a dicséret nem marad el.

Nézzétek meg a cikk alatt a bemutatóról készült videót!

Szerző: Szabó Dominika