Diákújságíróink cikkei

Nyolcadikosok figyelem! Így válasszatok középiskolát!

Szerző: Kiss Olívia Tímea (11.A)

Úgy gondolom fontos támpont lehet számodra ez a kis olvasmány, ha te is azzal a nehézséggel küzdesz, hogy nyolcadikosként a számodra legmegfelelőbb továbbtanulási lehetőséget válaszd. Én személy szerint nehezen tudtam eldönteni milyen szempontokat is vizsgáljak meg és örültem volna, ha megfelelő támogatásra találok ez ügyben. Szeretném, ha segíthetnék neked a probléma megoldásában.

Először is, fontos, hogy tisztában légy képességeiddel és érdeklődési köröddel! Pl.: semmiképpen sem keress olyan iskolát, ahol fontos szerepet játszik a matematika és a fizika, ha épp mindkettőtől falra másztál már általánosban is. Mindenképp a figyelmedet felkeltő irányban kell gondolkodnod. Igenis merd vállalni mi az, ami szórakoztat, és hogyan tudnád ezt a képességet fejleszteni, hogy a jövőben olyan munkád legyen, amivel szívesen foglalkozol. Sok diák talán azért nem él azokkal a lehetőségekkel, amivel megmutathatnák önmagukat, mert tájékozatlanok.

Fontos, hogy tájékozódj. A felvételi követelményekkel kapcsolatban, az oktatás időtartamával kapcsolatban, a nyelvoktatás lehetőségeivel kapcsolatban… és mérlegelj, mi az, ami ahhoz szükséges, hogy terveidet megvalósítsd.

Meghatározó szempont lehet, az iskola típusa, hogy szeretnél-e minél több tudásra szert tenni, vagy a legrövidebb időn belül stabil állást találni. Ha a gyors munkába állást választanád, akkor a szakgimnáziumok erre nagyon jól fel tudnak készíteni, hiszen a közismereti képzések mellé szakmai képzést és érettségi mellé egy OKJ bizonyítványt is kapsz, plusz 1 év elvégzésével pedig egy magasabb szintű OKJ végzettséget szerezhetsz, amivel már könnyen találhatsz állást. Ám ha ezt választod, de még szeretnél főiskolára, egyetemre menni, akkor sem vesztettél semmit, hiszen ezekkel a végzettségekkel, plusz ponttal egészítheted ki egyetemi/főiskolai jelentkezésed.

A ”sima” gimnázium akkor hasznos számodra, ha olyan irányban szeretnél továbbtanulni, ahol fontosabbak a közismereti tantárgyak (pl.: ha tanár, orvos stb. szeretnél lenni.). A gimnázium kiválóan felkészít az egyetemre vagy főiskolára, mert a közismereti tárgyakra helyezi a hangsúlyt.

Ám mindemellett, a távolságra is figyelmet kell fordítanod, akár kollégistaként, akár bejárósként kezded el a középiskolát. Ha esetleg a számodra megfelelő középiskola elég távol van, figyelembe kell venned az utazási lehetőségeket. Képes lennél órákat utazni minden hétvégén, vagy kora reggel minden nap várni a buszt, esetleg a vonatot?

Úgy gondolom az is lényeges lehet, ha kollégiumban kell élned, hogy mennyire tudsz társaságban, először idegen emberek között élni, és netalán velük kompromisszumot kötni. Sok diák nem bírja elviselni, ha szabályokhoz van kötve és ez egy kollégiumban meglehetősen jelentős dolog.

Bárhogyan is döntesz, először légy tisztában önmagaddal, képességeiddel; tájékozódj, hiszen annyi lehetőség közül tudsz választani; gondold végig a további lehetőségeidet, mert a középiskola után is válogathatsz az egyetemek, képzések közül, de talán ilyenkor már a megfelelő szakképzéssel a munka felé fordulsz majd. Elengedhetetlen, hogy terveidet beszéld meg szüleiddel, hiszen ez megváltoztatja a jövődet és szükséged lesz minden támogatásukra.