Diákújságíróink cikkei

Ezért próbáld ki te is a Kyokushin Karatét

Szerző: Szabó Dominika (10.C)

A Kyokushin Karate stílust Sosai Masutatsu Oyama alapította meg. Ez a típusú karate a világ legkeményebb harcművészete, a testi erőnek és a lelki összhangnak az egy szintre emelésével tanít bennünket harcosokká. A Kyokushin Karate „üres kezet” jelent, mivel a sportoló saját magát használja fegyverként.

2012 óta foglalkozom én is ezzel a harcművészettel. Édesapám nem szeretett volna beíratni, mivel azt gondolta, hogy egy kislánynak nem egy ilyen erős sport való. Több hónapos sírás után úgy döntött, hogy elvisz egy edzésre, hátha majd azt fogom mondani utána, hogy én nem szeretnék ide járni. Ez a sportág belopta magát a szívembe, ami mai napig éltet. Sajnos nagyon kevesen ismerik a Kyokushin Karatét, és egyre több fiatal felejti el azt, hogy mit jelent a sport.

A Karate nem csak segít a szellemi fejlődésben, hanem erősíti a testet, fejleszti az izmokat, a légzést, növeli a tüdőkapacitást és a szív teherbírását, erősíti a csontozatunkat, az állóképességünket, a rugalmasságot és hat az erőlétre is.

Azok az emberek, akik belekezdenek ebbe a sportba, bizonyos időközönként övvizsgát tesznek a vizsgáztató karate mester előtt, itt mutatják be a tudásukat arról, hogyan vannak technikailag és lelkileg felkészülve. A sikeres vizsga után a tanuló szinteket lép és egyre magasabb övet kap (fehér, narancssárga, kék, citromsárga, zöld, barna és fekete). A fekete után is lehet övvizsgára szert tenni, de ilyenkor már aranycsíkokat kapnak az öv egyik végére ( ahány vizsgát tesznek a fekete öv után annyi aranycsík kerül fel rá).

Azért is választottam ezt az iskolát, mert nagy igényt fordít a sportra, ami nekem fontos dolog. Több fajta kellékkel vagyunk felszerelve (pajzs, boxzsák, kéz-, láb- és fejvédők, fakések, „játék” pisztolyok), ami nagyban elősegíti az önvédelmi órákon tanult technikai, taktikai részek kigyakorlását. Ezeknek a segítségével szoktunk felkészülni számos bemutatóra, amivel az iskolát képviseljük.

A karate bárkinek ajánlott nemtől és életkortól függetlenül. Hasznos még fiatalabb korban elkezdeni mivel önvédelmi technikákat, toleranciát, tiszteletet és önuralmat tanulhatnak a gyerekek.