Diákújságíróink cikkei

ősz

Ezért csodálatos az ezerszínű ősz

Szerző: Ember András 13.B

„Létezik az őszben, az őszi égbolton, egy olyan csodálatos ragyogás, melyet a hosszú nyár égboltján nem lehetünk fel.” Perey Bysshe Shelley

Ezen cikkben szeretném nektek bemutatni az ezerszínű évszakot illetve az időszak csodáját, a szépségét és különlegességét. Továbbá paradigmát szeretnék nektek mutatni a vintage őszi évszakról, hagyományokról illetve a 21. századi sokak által zordnak tartott őszről.

Mi az ami összeköti a múlt szépségeit a jövő legszebb reményeivel?

A válaszom, pedig nem más, mint a hagyományok és így az ezerszínű ősz idején a szokások. Az archaikus idényi hagyományoknál, szerény véleményem szerint nincs és nem is lehet harmonikusabb. Hiszen képzeljünk csak el, egy a lenyugvó nap utolsó sugarában aranyló pillanatképet, melyben a régmúlt idők szépségei elevenítődnek fel.

Vannak kik már testükben, csontjaikban érzik az őszt, én még nem tartok ott, de a hangulatom, már igencsak őszies. Személy szerint imádom ezt az évszakot, és a 21. századi zord, rohanó világ ősz békességét is.

Sokak véleménye szerint ez az elmúlás időszaka, mely évszak beköszöntével a melankólia veszi kezdetét. Nos én úgy gondolom, hogy lehetséges. Az elmúlást szimbolizálhatja az, ahogyan a fák megválnak leveleiktől és drámai módon arany és barna színű köntösbe bújva hullanak a Földre, az idő pedig egyre barátságtalanabbá válik.

De úgy érzem, hogy ezen évszaknak ez a különlegessége a pompája. Csodás azt az összhangot látni, amikor is a lehullott aranyló falevelek megfestik a megfestendő vásznat, a tájat. Imádok ilyenkor hangulatos sétákat tenni a szabadban és átélni a táj nyújtotta apró kis varázsokat.

Egyszerűen béketeremtő megfigyelni egy bögre forró tea társaságában a szél fuvallata által táncot járó aranyló faleveleket, ahogyan életre kelnek. Egy-egy ilyen pillanat hevében a világ zaja elcsendesedik, és rálelhetünk önmagunkra, személyiségünkre, lényünkre. Szemet gyönyörködtető a színek kavalkádja és a látványvilág. Véleményem szerint, próbáljon mindenki ráhangolódni az őszre, s így megtalálhatja azt a csodát, melyet keres.