Diákújságíróink cikkei

Engem erre tanított a karate

Szerző: Szabó Dominika 11.C

Kiskorom óta űzöm ezt a sportot, amit a világon a legkeményebbnek tartanak. A karate rengeteg dolgot tanít meg az ember számára, ezt szeretném most megosztani veled.

Anno a polgármesterünk által ismerkedhettünk meg ezzel a fajta harcművészettel. Egészen sok fiatalt vonzott ez az ág, szép társaság összegyűlt az első bemutatóra, amin természetesen én is részt vettem. Már az első alkalom után úgy éreztem ott a helyem, míg apukám teljesen mást gondolt. Szerinte ez túl kemény sport egy lány (kislány) számára, így ő annyira nem volt oda az ötletért, hogy öcsémmel együtt járhassunk az edzésekre. Nem telt bele sok idő, míg végül engem is beirattak. Így kezdődött el életem egyik legnagyobb története.

Szinte lehetetlen azt megfogalmazni, hogy mi fogott meg ebben a sportban, de rengeteget tanultam, fejlődtem emberileg, lelkileg és fizikailag is. A Kyokushin Karate (japán eredetű harcművészet, jelentése: „üres kéz”) nagyban hozzájárul a szellemi fejlődésben, segíti az állóképesség növelését, az egyensúly érzéket, javítja a mozgáskoordinációt, a légzést, fejleszti az izmokat, növeli a tüdőkapacitását, a szív teherbírását, erősíti a csontozatot, segíti a rugalmasságot is. Megtanít a fegyelemre, a tiszteletre, a kitartásra és az alázatra is.

Ezt a sportot leginkább lányok figyelmébe ajánlom, mert könnyen tudják alkalmazni önvédelemre, meg hát persze kiváló, ha sportosabb testalkatot szeretnél magadnak, vagy esetleg megszabadulnál pár kilótól. Lehetne még több dolgot is ide sorolni, miért is jó ez a sportág, de a legjobb mégis az, hogyha olyan helyzetbe kerülsz, ahol csak te védheted meg saját magadat, akkor a karate által nyújtott tudást tudod a leghatékonyabban felhasználni. Remélem felkeltettem egy picit is az érdeklődésedet.