Diákújságíróink cikkei

6 alaptalan félelem a középiskolával kapcsolatban, amely minden nyolcadikos fejében megfordul

Szerző: Csákány Martin (12.A)

Minden nyolcadikos számára nehéz egy új iskolába való beilleszkedés és bizony sokaknak vannak félelmeik a középiskolával szemben. Amikor én voltam végzős az általános iskolámban nekem is rengeteg ilyen aggállyal kellett megküzdenem, féltem minden újtól, mindentől, ami változást hozhat a megszokott életemben. Aztán középiskolás lettem, beköltöztem a kollégiumba, eltöltöttem néhány hónapot és végül rájöttem, hogy a gondjaim nagy része alaptalan. Azt idővel észrevettem, hogy az én aggodalmaim, nem csak az enyémek, rájöttem, hogy ezekkel a félelmekkel szinte minden középsuliba készülő diák küszködik.

Szeretnék megosztani néhány olyan alaptalan félelmet, ami esetleg benned is felmerült és szeretném eloszlatni őket.

  1. Az egyik leggyakoribb tévhit az az, hogy a kollégium börtön. Ez így nem igaz, ahány kollégium annyi féle, persze mindenhol vannak szabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania, ezek azonban nem azért vannak, hogy téged bosszantsanak, hanem hogy megkönnyítsék az együtt élést és tanulást. Amikor én kollégista lettem kicsit nehéz volt ugyan elfogadni a napirendet, de rövid idő elteltével hozzászoktam és a mindennapi életem részévé vált.
  2. A szobatársakkal és az osztálytársakkal kiépített viszony az egyik legmeghatározóbb eleme a középiskolás, kollégista életnek.  Olyan közösségben, mint egy osztály természetes az, ha nem leszel mindenki legjobb barátja, azonban az, hogy kedvelnek -e a társaid az legnagyobb részben rajtad múlik. Ezt nem úgy értem, hogy ne légy önmagad, hiszen az a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, mindig légy önmagad és légy megértő a környezeteddel szemben, ha így teszel, szerintem nem kell senkit felvenned feketelistára az osztályból és senki nem fog téged se felírni.
  3. Ami sokkal fontosabb az a szobatársaiddal való viszonyod. Egy olyan zárt közösségben, mint egy szoba, az együttélés minden fortélyát el kell sajátítanod, ugyanis idegen emberekkel nem mindig könnyű a megegyezés. Lesznek olyan helyzetek, amiket majd közösen kell megoldanotok, mint például a takarítás. Persze még így is lehet, hogy nem jössz ki jól a szobatársaiddal, ebben az esetben a tanárok is megértők és szobát válthatsz. Én nagyon hamar összebarátkoztam a szobatársaimmal és az osztálytársaim nagy részével is, és azóta is barátok vagyunk.
  4. Nagyon szégyenlős vagy? Ne aggódj a kollégiumban meg van arra a lehetőséged, hogy ne kelljen szégyenlősködni, a zuhanyzást és az öltözködést is meg lehet oldani intim körülmények között.
  5. Új helyre kerülsz, és könnyen meglehet, hogy a környezeted teljesen idegen számodra. Amikor Záhonyban kollégista lettem, egy totálisan idegen városba kerültem és semmit nem tudtam, hogy hol kell keresni, vagy hova kell menni egyes dolgokért, de segítettek. Segítettek az idősebb diáktársaim, a tanáraim és a barátaim, akik jobban ismerték nálam a helyet. Ne aggódj neked is biztosan fognak segíteni, a lényeg az, hogy ne félj kérdezni.
  6. Az idősebb diákoktól a legtöbb kezdő középiskolás tart, mert azt hiszik, hogy a felsősök mind gonoszak és rosszindulatúak. Ez nem így van! Egy középsuliban vagy gimiben az évfolyamok közti korkülönbség nem jelent annyit, mint általánosban, hamar észre fogod venni, hogy az idősebb diákok egyenrangúként fognak bánni veled. Nekem se kellett sok idő, hogy ezt észre vegyem és jó kapcsolatot alakítottam ki velük. Persze mindig vannak kivételek, de ez mind személyfüggő.

Szerintem az természetes dolog, hogy valaki fél egy új iskolától, hisz az egy új környezetet és egy szokatlan társaságot jelent. Viszont vannak olyan dolgok, amiktől egyáltalán nincs félni valód és ezek tudatában bátran vághatsz neki az új sulinak. Nincs komoly félni valód, mert mind emberek vagyunk és tudunk együtt élni legyen az bármilyen idegen, vagy szokatlan környezetben is.