Hírek

Társasjátékok

Rengeteg új képességfejlesztő társasjáték és eszköz érkezett a “Kandó a tehetségekért” pályázatunk keretében

Iskolánk pályázatot nyert a Nemzeti Tehetség Programban "Kandó a tehetségekért" NTP-TFJ-21-0044 pályázati azonosítóval, mely alapján 1 422 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Olyan eszközöket szerettünk volna beszerezni a támogatásból, amelyek mind-mind a diákok fejlesztését szolgálja, a tanórákba is beépíthetőek, és szórakoztatóak is. Bemutatjuk, hogy eddig milyen szuper dolgok érkeztek intézményünkbe.

Társasjátékok

Hogyan lehet fejlesztő egy társasjáték? Hiszen ott csak dobáljuk a kockát és lépegetünk, és amúgyis csak gyerekeknek valók. Ez óriási tévedés! Amikor a társasjáték szót halljuk sokaknak valószínűleg a jól ismert régi gazdasági játékok ugranak be, ahol valóban csak dobunk és lépünk, azonban a mai modern társasjátékok ettől jóval többre képesek.

Talán az egyik legfontosabb különbség a mai modern és a mondjuk „retro” társasjátékok között, hogy van döntésetek. Bizony! Nem zombulni fogtok a tábla felett kedves diákok, és nem a kocka fogja megmondani, hogy mit kell csinálnotok, hanem ti magatok döntitek el, hogy mi történjen, és ehhez különböző képességekre lesz szükség.

Ezen kívül nemcsak a kockadobás létezik, ha társasjátékról beszélünk, hanem számtalan más egyéb játékmechanizmus, amelyek működtetik a játékot.

Valóban csak gyerekeknek valók a társasjátékok?

Nem, nem csak gyerekeknek valók, ugyanis léteznek egészen egyszerű szabályrendszerűek, és léteznek óriási komplexitásúak is. Nem kell megijedni, próbáltunk úgynevezett gateway, azaz belépő szintű játékokat összeválogatni, hogy azok is élvezhessék, akik ezzel a világgal még csak most ismerkednek.

Szerepekbe bújhattok

További érdekesség, ha a modern szó felvetődik ebben a témában, akkor meg kell említenünk az applikáció vezérelt társasjátékokat is, amelyek képesek fokozni a játékélményt, és segítenek beleélni magatokat a szerepetekbe.

Milyen szerepbe? A paletta itt is rendkívül sokszínű. Legyetek nyomozók, derítsetek fényt egy bűnügyre, jussatok ki egy szabadulószobából, legyetek titkosügynök és találjátok ki, ki az, aki a csapatotokban dolgozik vagy ellenetek, persze ezt is napokig sorolhatnánk.

Milyen képességeket fejlesztenek a társasjátékok? Mit nem?
  • Egy játék során különféle problémákkal találkozhattok, amelyeket meg kell oldani, így javulhat logikai gondolkodásotok, koncentrációs képességetek. A stratégiai játékok előregondolkodást, logikát és számolást igényelnek, de azt a lehető legszórakoztatóbb módon.
  • Minden játék egyedi nyelvezettel rendelkezik, már a szabálytanulás során épül a szókincsetek, javulni fog a memóriátok és még lexikális tudást is magatokra szedhettek. Igen, azt is, hiszen rengeteg játék rendelkezik témával, ez lehet valósághű történelmi, földrajzi, de kitalált is, és persze sorolhatnánk a végtelenségig.
  • A kreativitás szintén rendkívül jól fejleszthető a játékok segítségével. Talán nem kell hangsúlyozni hogy ez mennyire nélkülözhetetlen a mai világban, hiszen minél kreatívabb valaki, annál hamarabb talál megoldást egy adott problémára.
A társasjátékok közösségfejlesztő hatásai
  • De ne menjünk el a társasjátékok közösségfejlesztő ereje mellett sem. A kooperatív, vagy együttműködésen alapuló játékoknál csapatban kell dolgoznotok, csak együtt nyerhettek, így ez a típus mindenképpen csapatépítő, és mivel a többiekkel meg kell beszélni a következő lépést, így a kommunikációs képességetek is fejlődni fog, ha akarjátok, ha nem, ezáltal még jobban meg is ismerhetitek egymást.
  • Léteznek kompetitív társasjátékok is, ahol egymással versenyezve haladtok a győzelem felé néha pontozással, vagy éppen valamilyen feltétel elsőként teljesítésével. És csak egyvalaki nyerhet, mint ahogyan az életben is lenni szokott.
  • A harmadik típus a konfrontatív játékok, amelyeknél egymást kell csépelni a dicsőségért, ezeknek is megvan a létjogosultsága, mi a beszerzésnél inkább az első két kategóriából szemezgettünk.

És mi az ami ebben az egészben a legjobb? Nem unalmas, elpocsékolt időtöltésnek fogjátok érezni az erre fordított időt, hanem szórakozni fogtok, és olyan élményben lehet részetek, amelyeket akár napok sőt hetek múlva is fel fogtok emlegetni.

A társasjátékozás tehát nemcsak szórakoztató, de indirekt tanulási folyamat is egyben.

De nézzük is meg milyen játékok érkeztek és mire jók:

Az Unlock 2 és 3 fantasztikusan képes hozni a szabadulószobák hangulatát a két játékban összesen 6 kalandon keresztül. A feladványok próbára teszik a logikai képességeiteket amolyan agyégető módon néhol egy kis lexikális tudással fűszerezve és csak együtt nyerhettek.

Unlock társasjátékok

A Csak egy elképesztően egyszerű mégis ragyogó díjnyertes szókincsfejlesztő játék amelyet 2019-ben az év játékának választottak. Az aktív játékosnak ki kell találnia egy szót a többiek által felírt egyetlen szó alapján. Asszociáció, logika, szókincs és óriási nevetések indítója lehet ez a játék.

Csak egy társasjáték

Ha már szókincsfejlesztésről esett szó, akkor ide tartozik a Tick-Tack Bumm. Az éppen felfedett szórészlettel sorban mondanotok kell egy szót. Közben egy (valóban) ketyegő bombát adogattok körbe, amely bármikor felrobbanhat. A cél, hogy minél gyorsabban kimondj egy szót a szórészlettel, és továbbadd a robbanószerkezetet anélkül, hogy nálad robbanna. Szókincs, koncentráció, gyorsaság, ez mind fejleszthető ezzel a játékkal.

Tick-Tack Bumm társasjátékok

A Dixit Odyssey a Dixit szintén díjnyertes társasjáték továbbfejlesztett változata. Ha éppen te vagy az aktív játékos, akkor egy képeket tartalmazó kártyáról mondanod kell valamit, úgy hogy a többi játékos nem látja azt. A többiek is hozzáteszik a saját képes kártyáikat a tiédhez az alapján, amit mondtál, szintén úgy, hogy nem láthatjátok egymásét. Majd az összeset megkeverve és felfordítva tippelni, kell, hogy vajon melyik kártyát tehetted te, az aktív játékos. Erősen épít a kreativitásra, az asszociációra és hogy mennyire ismered a játékostársadat.

Dixit Odyssey társasjáték

Az Imagine szintén több díjat bezsebelt. A játék különlegessége, hogy átlátszó kártyákon piktogramok találhatóak, és ezt úgy kell kombinálni az aktív játékosnak, hogy a többiek kitaláljanak egy meghatározott szót. Akik eddig visszariadtak a rajzolástól egy játékban, azoknak ez vonzó lehet. A kreativitást és asszociációs képességeket is próbára teszi a néhol elég agyafúrt feladványokkal.

Imagine társasjáték

Igazi nagyágyú a sorban a Bűnügyi krónikák, igazán minden ízében mai játék, hiszen applikáció vezérelt. Bújjatok a nyomozók bőrébe és derítsetek fényt a bűnügy részleteire. Nyomozzatok, hallgassatok ki tanúkat, vizsgáljátok meg a bűntény helyszínét, fedjetek fel nyomokat! Rendész tanulóinknak igazán hasznos lehet és persze mindenki másnak, akik szeretnek rejtélyeket megoldani.

Bűnügyi Krónikák

A Fekete történetekből rögtön kettő is érkezett, amely nyomozós játék. A mesélő megad egy rövid leírást, és őt kérdezgetve (aki csak igennel és nemmel válaszolhat) ki kell találnotok, hogy mi történt az adott ügyben.

Fekete történetek társasjátékok

Színjátszós tanulóinkra is gondoltunk, amikor a TOP10-re esett a választásunk. Ebben a játékban különböző humoros szituációkat kell eljátszanotok változó intenzitással, az éppen aktív játékosnak pedig ki kell találni, hogy vajon mi lehet a sorrend. Ez egyértelműen a kommunikációs és színészi képességek fergeteges játéka megspékelve egy jó adag humorral.

Top 10 társasjáték

És jöjjön egy igazi kuriózum, a Kartográfusok: Hősök című játék. Térképészek bőrébe bújhatunk, igazi meditatív élményt és kikapcsolódást biztosít. A királynő rendeletei alapján polyomino (avagy tetris, talán így sokaknak érthetőbb) alakzatokban felkerülő erdő-, fa-, szántóföld- és folyó mezőket úgy kell a térképünkre helyezni, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsünk. Ehhez a játékhoz logikai-, stratégia gondolkodásra és matematikai képességekre is szükség lesz. Bingo típusú a játék, így bármennyien játszhatják egyszerre.

Kartográfusok Hősök

A Cortex Challenge garantáltan megmozgatja az agyad minden részét. Ha tudod a feladványt csapj rá, válaszd ki a hiányzó elemet, párosíts, találj ki labirintusokból, tapints ki valósághű felületű lapokat! Memóriában erős vagy, de megfigyelésben kevésbé? A térlátásod nem az igazi, de a logikád verhetetlen? Mindenkinek van rá esélye, hogy megszerezzen egy kirakódarabot, ha elég gyors. Az első játékos, aki össze tudja rakni az "agyát" (4 db token), megnyeri a játékot!

Cortex Chellange társasjáték

Az Álmodj velem! egy rendkívüli asszociációs, történetmesélős kommunikációs készséget fejlesztő játék. Középre kerülnek az álomkártyák, stílszerűen egy mini ágyba. Az álmodó vakon "álmodik", csakis az álomlények szavaira támaszkodhat - igen ám, azonban mindegyik lény a saját céljainak megfelelően dolgozik. A tündérek az álom kitalálását szorgalmazzak, a mumusok félrevezetnek, az álommanók pedig az egyensúlyra törekszenek. A szerepek titkosak, minden körben cserélődnek, egy dolog fix: az álmodónak tippelnie kell, hogy milyen kép lehet a kártyán.

Álmodj velem! társasjáték

I.Mánuelt, Portugália királyát rabul ejtették az Alhambrában látott csodálatos csempék. Felszólította országának mestereit, hogy királyi palotáját, mely Evorában áll, ilyen díszítéssel lássák el. Ezek a mesterek lesztek ti az Azulban. Nincs más dolgotok, mint okosan és időben kiválasztani azokat a csempéket a gyárak kínálatából, amelyekből a legértékesebb helyekre tudsz tartalékolni készletet, majd azokból feltölteni a készülő díszes csempefal sorait és oszlopait. Ehhez nem csak a saját készülő munkátokat, de a többiekét is figyelned kell! Egy rossz választásnak akár az is lehet a vége, hogy komoly veszteségek érhetnek... A játékot az nyeri, aki a legtöbb pontot gyűjti össze. Itt szükségetek lesz logikai és stratégiai gondolkodásra.

Azul társasjáték

A Fedőnevek elsöprő sikerű asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök szupertitkos világában. A játékosok két csapatot alkotnak, melyek 1-1 tagja - a kémfőnökök - birtokában vannak a megoldókártyának. A többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket.

Fedőnevek társasjáték

A Detektív Klub a megfigyelés, elterelés, történetmesélés játéka. Ha a képes asszociáció a te műfajod, és bejönnek azok a játékok, amelyekben blöffölni kell, akkor ez lesz a te pályád!

Detektív Klub társasjáték

A Hullámhossz kissé hasonlít a régi mindenki által ismert hideg-meleg játékra. Próbára tehetjük, hogy mennyire vagyunk a másikkal egy hullámhosszon, mennyire tudunk a másik fejével gondolkodni. A csapatok itt egymással versengve próbálnak minél több pontot gyűjteni.

Hullámhossz társasjáték

A Cubissimo egy térbeli 3 dimenziós játék. Egy kockát kell különféle előre megadott feltételek szerint összerakni.

Cubissimo társasjáték

3 db Boffin 750 tudományos elektromos készlet is érkezett. Bár ez nem társasjáték, de rendkívül sokoldalúan használható. A készletből összeállítható projektek száma közel végtelen, csak néhányat izgalmasat kiemelve például iránytű, hazugság detektor. Kiválóan támogathatja tanulóink fejlesztését, de akár diáknapon, nyílt napon vagy szakmabemutató napokon is sikerrel bevethetjük.

Boffin 750 tudományos elektromos készletek

Boffin 750 tudományos elektromos készlet