Hírek

Rendészeti diákjaink tanulmányi kiránduláson

Szerző: Szabó Dominika 11.C

November 19-én a 10.C és a 11.C osztályok - mint rendészeti képzésben részesülő diákok - tanulmányi kiránduláson vettünk részt három pedagógus, Pócsikné Papp Enikő tanárnő, Sipos József és Margitics Csaba tanárurak kíséretével. Egy korai vonattal indultunk Záhonyból Budapestre.  A Nyugati pályaudvarról egy kis sétával átvándoroltunk a Parlamentig, ez volt az első látnivaló. Ott már kedvesen fogadtak minket, majd a belépés előtt egy biztonsági kapun haladtunk keresztül, ezek után pedig kezdetét vette az országházi séta.

Hosszú folyosókon korzóztunk végig, szinte már ott elvesztünk, de közben elértünk az Országház makettjéhez, ahol szinte egy alapos történelem órába csöppentünk. Megismertük az épület történetét, hogyan építették, mikor és ki volt a tervezője, mi hol helyezkedik el az építményben. Tovább haladva végig vonultunk a nagy lépcsőkön, a parlament vörös színű szőnyegein, egyenesen a kupola teremig. Minden látnivaló mellé bőséges információt kaptunk, majd pedig bekísértek minket a felsőház impozáns ülésteremébe. A program a végéhez közeledett, de mielőtt távoztunk, az Országgyűlési Őrség váltásparancsnoka tájékoztatást adott nekünk a munkájukról, feladataikról, hogyan lehetséges közéjük bekerülni, és hogy mire számíthatunk, ha valaki belép egy ilyen pozícióba. Mindezek után a díszőrségtől láthattunk egy bemutatót, majd tovább haladtunk a következő megállóig, ami a Terror Háza volt.

A két program között annyi időnk volt, hogy mindenki nyugodtan megebédelhetett.

Elsétáltunk a Terror Házáig, ahol alaposan körbejártuk a néhol rettentő, néhol hátborzongató, de egyben izgalmas termeket. Ezt követően elindultunk haza. Hosszú utat tettünk meg, mindenki elfáradt, de megérte, mert rengeteg hasznos, és érdekes információval lettünk gazdagabbak.