Hírek

kirándulás a Vasúttörténeti Parkban

Kirándulás a Vasúttörténeti Parkba

Technikumunknak lehetősége adódott a MÁV-Volán csoport által megrendezett nyílt napon részt venni 2022. március 30-án a Vasúttörténeti Parkban. Az intézményből közel 60 tanuló látogatott el ebből az alkalomból fővárosunkba, Budapestre. A diáksereget 7 tanár kísérte el a jeles napon: Bertáné Zámbó Zsuzsanna, Berta Géza, Jakab József, Pokol Szilvia, Berecki Erzsébet, Kovács Adrienn és Bazsó Márton. A pályaorientációs rendezvényen interaktívan megismerhették a diákok a vállalati csoport széles tevékenységét.

Vasútforgalmi szolgálattevő és közlekedésautomatikai technikusaink nagy érdeklődést mutattak, hiszen amiről eddig tanultak, azt is élőben is megnézhették. A korai kelést követően, valamint a 4 órás hosszú út megtétele után, sikeresen megtörtént a célba érés. Mindenki elindult felfedezni a park rejtelemit, érdekességeit, ahol mintegy 3-3,5 óra állt rendelkezésre. A kiállításon különféle szakmai standokat lehetett megnézni, például a HR osztály működését a pályafenntartás munkatársaival, a pályaépítőkkel. Az értékesítési osztály munkatársaival is találkozhattak. Természetesen ezen kívül még sok más MÁV-munkatárssal is. Sokaknak az értékesítési osztály tetszett, mert bele lehetett látni a kalauz, illetve a jegypénztáros munkakörökbe, és kipróbálni a jegykiadás és a jegykezelés rejtelmeit.

A park különlegessége a Kádár-vonat volt, amelyet még Kádár János a 60-as évek végén építtetett magának.  A szerelvény belsejét ámulva csodálták a diákok, tanárok egyaránt. Olyan bútorok és eszközök voltak benne, amelyek a korban példa nélkülieknek mondhatók: világrádió, légkondicionálás, hangos utastájékoztatás.

Többfajta szimulátort is ki lehetett próbálni a diákoknak: mozdonyszimulátort, forgalmi szimulátort, valamint autóbusz-vezető szimulátort is. A gyerekek megérkezéskor pontgyűjtő füzetet kaptak, amelybe élvezettel gyűjtögették a pontokat egy-egy stand felfedezése után.

Ezután volt 3 óra szabadidő a vonat indulásáig. Volt, aki a plázában nézelődött, de volt olyan is, aki egy rég nem látott családtagjával találkozott. 17.21-kor eljött az indulás ideje, szinte mindenki jólesően elfáradt, de a közös éneklés ennek ellenére sem maradt el. Mindenki rendben haza érkezett, ki a kollégiumba, ki a saját lakóhelyére.

Egy ilyen kirándulás igazán össze tud kovácsolni egy csapatot, közösséget. A tanárok és diákok egyaránt abban reménykednek, hogy nem ez volt az utolsó kirándulásuk a Vasúttörténeti Parkba.