Hírek

Ilyen volt a Kandós színjátszósok kirándulása Budapesten

2019. május 20-án, hétfőn színjátszós diákjaink nyakukba vették a fővárost Almásiné Forgács Éva tanárnő vezetésével, hogy új élményeket merítsenek Budapest színházi világából. A 3 napot felölelő kiránduláson rendkívül szórakoztató programok várták a növendékeinket.
Első nap a megérkezést és a szálláshely elfoglalását követően, rengeteget sétáltunk, majd sétahajóztunk a Dunán.

A kikötés után szabad program következett a Margit-szigeten, volt aki biciklit bérelt, volt aki tandem kiskocsit, így bejárhattuk az egész szigetet és megtekinthettünk néhány látványosságot, mint a zenélő szökőkút, vagy a japán kert.

Az est fénypontja kétség kívül a Kolibri Pince színdarabja, a Cyber Cirano volt. „Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az internet. És hogy mire nem. Talált történet alapján” - írja a színház a honlapján. A háromszereplős (Varga Lili, Nemes Anna és Dér Zsolt) darab a mai kor tizenévesei számára emészthető formában hívja fel a figyelmet az internet és a közösségi hálókban rejlő csapdákra és veszélyekre, és hogy mennyire intenzív hatással van a világháló a mindennapi életünkre. A történetet természetesen nem írhatjuk le, de szívből ajánljuk mindenkinek a színmű megtekintését nem csak a velős mondanivaló, de a fantasztikus színészi játék miatt is, minket elvarázsoltak, az már biztos.

Színházi nevelési foglalkozás keretében Gyevi-Bíró Eszter és Eck Attila drámatanárok, színházi nevelési szakemberek irányításával diákjaink a darab két színészével (Varga Lili, Nemes Anna) közösen talk-show formájában boncolgatták a történet konfliktusát. Borzasztóan érdekes volt, hiszen a színészek szerepben maradtak, tanítványaink is belebújhattak egy-egy karakter bőrébe a cselekményhez kapcsolódóan, így kipróbálhatták színészi vénájukat is.

Az elgondolkodtató előadás után elfogyasztottuk a vacsorát, néhányan még barangoltunk az esti fényben úszó belváros utcáin, majd nyugovóra tértünk.

A második nap (kedd) sem volt kevésbé izgalmas, mint az első. A délelőtt folyamán sétáltunk a méltán híres és fényűző Váci utcán, ezt követően elindultunk egy újabb érdekfeszítő programra a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumba, ahol 14 órától mozgásgyakorlatokkal egybekötött színésztréninget tartott nekünk Gyevi-Bíró Eszter drámapedagógus, mozgástréner, akinek elképesztő energiái lebilincseltek minket, és zokszó nélkül végeztük az általa kért roppantul szórakoztató gyakorlatokat. A foglalkozás alatt nem csak megmozgattuk magunkat, de lelkileg is feltöltődtünk, és egy kicsit talán jobban megismerhettük a bennünk rejlő képességeket, azáltal, hogy valami újat próbáltunk ki.

Ezután a szállásra vettük az irányt, ahol átöltöztünk az esti színházi előadásnak megfelelően. A Játékszínben 19 órától vette kezdetét a Mennyei hang! című színdarab, amely valós történet alapján készült. Florence Foster Jenkins életéről szólt, akit a világ legrosszabb operaénekesnőjének tartottak, mert bár a hangja rémesen fals volt, de a közönség nevetett rajta és imádta. A hangversenyeire rendre az összes jegy elkelt. A színdarabban nem kisebb színész óriásokat tekinthettünk meg, mint Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Szemenyei János, Lévay Viktória, Murányi Tünde és Bacsa Ildikó. Bámulatba ejtett minket a mesébe illő díszlet és a színészek fenomenális játéka.

A szerdai, és egyben utolsó napon esőre virradtunk. Megreggeliztünk, összepakoltunk, majd bőröndjeinkkel elindultunk a Bajor Gizi Színészmúzeumba. Szebényi Ágnes és Maksai Ágnes múzeumpedagógusoknak köszönhetően a tárlatvezetésen számos hasznos és érdekes információval lettünk gazdagabbak Bajor Giziről és természetesen a régi magyar színészvilágról és színházi életről. Végtelenül izgalmas volt látni azt a rengeteg kelléket, tárgyat, kosztümöt, amelyek visszarepítettek minket a múltba.

Az tájékoztatást követően egy rövid kvízt és activityt állítottak össze nekünk az elhangzottakkal kapcsolatban, amelyen csapatokba tömörülve összevethették megszerzett tudásukat diákjaink.

Utolsó feladatként egy régi termék reklámját kellett úgy elkészíteni, hogy az a mai kor emberének fogyasztható legyen. Mondanunk sem kell, hogy a kész művek igencsak mókásra sikeredtek.

Méltó zárásként következett talán a nap legszórakoztatóbb programja, a múzeum régi jelmeztárából mindenki felöltözhetett egy színházi kosztümbe, lőttünk is gyorsan egy csoportképet.

Köszönjük az áldozatos munkát Almásiné Forgács Éva tanárnőnek, hogy megszervezte ezt a szenzációs és tartalomban gazdag kirándulást, továbbá köszönjük Rutkai Krisztinának, hogy elkísérte a csapatot, és megörökítette a tanulmányút élményeit.

A kirándulás az NTP-MŰV-18-0122 azonosítószámú Nemzeti Tehetség Program "A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása" elnevezésű pályázatból valósult meg.