Hírek

Ilyen eredménnyel zárták diákjaink a 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyt

A Magyar Vöröskereszt minden évben szeptember második hétvégéjén rendezi meg az elsősegélynyújtás világnapja alkalmából (immáron 47. alkalommal) az Országos Elsősegélynyújtó Versenyét, melynek idén Miskolc adott otthon. A résztvevők három (gyermek, ifjúsági és felnőtt) kategóriában nevezhettek, így összesen 21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat mérhette össze tudását.

Iskolánk diákjai eredményesen szerepeltek a megyei döntőn, így ifjúsági kategóriában (5 fő) bejutottak az országos döntőbe. Felnőtt kategóriában is delegálhattunk csapatot (5 fő) a megmérettetésre a Generali Biztosító által kiírt „Irány az OEV!” elnevezésű pályázat elnyerésének köszönhetően. A két csapatból 5 fő Kárpátaljáról származik. Diákjainkat Józan Sándor készítette fel, illetve ő és Karasz Lajosné kísérte végig, és szorított értük a rendezvényen.

Csapataink összetétele:

Ifjúsági kategória Felnőtt kategória
Kovács Barbara Gál Ádám
Sándor Dominik Szlovák Dorottya
Fónagy Boglárka Gál Adrienn
Orosz Erik Barati Béla
Popovics János Hudák Márk

Tanulóink szeptember 7-én, a kora délutáni órákban érkeztek meg Miskolcra és foglalták el szálláshelyüket a Szemere Kollégiumban.
A versenyre másnap reggel 7 óra 30 perctől került sor a Szinva teraszon, ahol kezdetét vette az eligazítás, majd innen vették nyakukba a csapatok az összesen 21 állomásos körpályát, amelyek kárhelyekből és pihenőállomásokból álltak, helyenként vöröskeresztes totót is ki kellett tölteniük a versenyzőknek.

A 2018-ban történt baleseteket mintájára, az élet szinte minden területéből merített, lélegzetelállító és különleges baleseti helyszíneket alakítottak ki Miskolc több pontján, felhívva ezzel az utcáról bekapcsolódó nézelődők figyelmét az elsősegélynyújtás kulcsfontosságára.

A résztvevők fő feladata az volt, hogy gondoskodjanak a sérültek ellátásáról a helyszíneken, mint például egy hőlégballonos balesetnél, tűzriadó utáni pánik következtében megtaposott emberekről, ittas és drogos betegekről, vízbefulladásos balesetnél, vagy éppen ételosztás közben bekövetkezett égési sérültekről.

Mutatunk néhány képet a baleseti helyszínekről:

Zárásként elmondhatjuk, hogy a versenyfeladatok érdekfeszítően izgalmasak, ugyanakkor rendkívül nehezek és összetettek is voltak, még a mentősök álláspontja szerint is.
Csapataink ragyogóan helyt álltak, ifjúsági kategóriában, 21 indulóból a 9. helyezést szerezték meg, felnőtt kategóriás csapatunk pedig a 13. helyezéssel tért haza.

Büszkék vagyunk diákjainkra, akik olyan elsősegélynyújtó tudást sajátíthattak el a felkészülés ideje alatt, amely adott szituációban akár életet is menthet.

Ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a Kisvárdai SZC-nek a buszért, mellyel támogatta utazásunkat a versenyre, illetve a Kandó Kálmán Középiskola Tanulóiért Alapítványnak.