Hírek

Felnőttekkel mérhették össze elsősegélynyújtó tudásukat diákjaink

A tavalyi év sikerén felbuzdulva a Celerus Bt. az elsosegely.hu-val karöltve idén is meghirdette munkahelyi elsősegélynyújtó versenyét, amely Miskolcon, a Bosch Magyrország telephelyén került megrendezésre 2018. szeptember 22-én.

A verseny célja az volt, hogy a munkahelyi felnőtt csapatok éles helyzetben is próbára tegyék elméleti tudásukat.
A megmérettetés előtt néhány nappal az egyik csapat visszalépett, így iskolánk tanulói villám lehetőséget kaptak, hogy felnőttekkel versenyezzenek. Rendkívül rövid idejük, azaz 2 napjuk volt arra, hogy magukba szívják a Nemzetközi Vöröskereszt ajánlásai által összeállított tudásanyagot, amely eltér az általuk már ismert és begyakorolt Magyar Vöröskereszt ajánlásaitól. Iskolánk növendékei 7 nagy nevű multicég (Sanofi, Haribo, Villeroy & Bock, Dunapack, BorsodChem, Fraisa, Bosch) dolgozóival mérhették össze elsősegély nyújtó ismereteiket.

Csapattagok: Fónagy Boglárka, Kovács Barbara, Gál Ádám, Hudák Márk

Diákjaink Józan Sándor felkészítésével és vezetésével szombaton kora reggel indultak autóval a megmérettetés impozáns helyszínére. Reggel 9 órától kezdődött a nevezés, majd a svédasztalos reggeli elfogyasztása után az ünnepélyes megnyitó és a versenyszabályzat ismertetése következett. Ezután az elméleti feladatok megoldására került sor két helyszínen. Az ebédet követően a csapatok sorszámuknak megfelelően elfoglalták a baleseti helyszíneket, majd egy körpályán 8 szituációs feladatot kellett megoldaniuk, melyben gondoskodniuk kellett a sérültek ellátásáról. Az imitált balesetek többsége üzemi körülmények között volt megrendezve, mint például ujjak amputációja, epilepsziás roham, nyílt lábszártörés, mellkasi fájdalom, áramütés után reanimáció végrehajtása defibrilátor alkalmazásával, magasból esés, személygépkocsi baleset a gyár területén, golfkocsi karambol targoncával, cukorbeteg, artériás vérzés és sokk.
A verseny roppant nehéznek bizonyult a rövid felkészülési idő miatt, de tanulóink még így is a 6. hellyel tértek haza, megelőzve két csapatot.
Büszkék vagyunk diákjainkra, akik bebizonyították, hogy a nehézségek ellenére képesek helyt állni, ha kell, akár felnőttek ellen is. ?

Képek a versenyfeladatokról és az eredményhirdetésről: