Hírek

Barangolás a honfoglalás korában - Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium

Barangolás a honfoglalás és az államalapítás korában

2021.május 26-án  intézményünk 9.a és 9.c osztályos tanulói projektnyitó kiránduláson vettek részt. Miután a digitális munkarendből visszatértek diákjaink az iskolába, hozzáláttak az év végi projektmunka végrehajtásához történelem tantárgyból. A projekt témája, a honfoglalás és az államalapítás kora.

Az egyhetes program első eseménye egy kirándulás volt, amely megalapozta a későbbi feladatok megvalósítását.

A napot Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban kezdték, ahol a projektcsapatok megnézték, majd interaktívan feldolgozták az Elit alakulat és a Szabolcs vezér földjén című kiállítások anyagát. Tanulóink megismerhették, a híres karosi ásatások és leletek történetét, valamint a megyénkben feltárt honfoglalás kori tárgyakat.

A következő állomás a szabolcsi földvár, és a mellette található középkori templom volt. A vár megtekintése során, a helyszínhez és a korszakhoz kapcsolódóan feladatok következtek. A megoldásokat, részben korábbi ismereteik és a helyben megtalálható információk alapján kereshették meg a tanulók.

Egy rövid tokaji pihenő után, továbbutaztak Karosra. A Nemzeti sírkert megtekintése után, a Honfoglalás Kori Látogatóközpontban folytatták a programot. Egy rövid előadás meghallgatása, majd a látványos panoptikum megnézése után, újból interaktív feladatokkal kellett megbirkózni a csapatoknak.

Az utazás utolsó állomása Karcsa volt, ahol a középkori templommal, és a román művészeti stílus jellemzőivel ismerkedhetett meg, a nap végére kissé elfáradt diáksereg.

A leadott feladatmegoldások alapján, eredményes munkát végeztek a tanítványaink, amelyek tükrözték az egész napos aktivitásukat és lelkesedésüket.

Külön szeretnénk megköszönni a közbenjárást Vass Levente igazgató úrnak és a Kisvárdai Szakképzési Centrumnak, hogy a kirándulás megvalósulhatott a "GINOP-6.2.3-17-2017-00031 azonosítószámú “A Kisvárdai Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése: Lemorzsolódás csökkentése a szakképzésben.” projekt keretében.