Hírek

A Tengerszemnél kirándultak iskolánk dolgozói

Iskolánk pedagógusai, óraadói és technikai dolgozói 2022. június 7-én kiránduláson vettek részt. A busz reggel kevéssel 8 óra előtt indult, és szállította a csapatot Magyarország hivatalosan is legszebb csodájához, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszemhez.

A Tengerszem

A 303 m magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, kemény kőzete kiválóan alkalmas malomkőgyártásra, már a XV. században is működő kőbánya volt a területen. A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át hasonló technikával, szerszámokkal és kézi erővel végezték. A XIX. század végén bekövetkezett termeléscsökkenés, majd a működés 1907. évi beszüntetése előtt a malomkőbánya átlagos termelése évi 300-450 malomkő között változott.

Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra, de még paprikamalomban is használták. A Megyer-hegyen bányászott „pataki malomkövek” külföldön is keresettek voltak.

A bányaőr barlangja, a sziklába vájt egykori kovácsműhely, a kibányászott malomkövek és az elszállításukra kivágott "kanyon" szintén érdekes látványt nyújtottak.

A bányában felgyülemlett víz eltávolítására a vízlevezető vágat mélyítését 1844-ben kezdték meg és évtizedeken át folytatták a középkori bánya szegletében. A felhagyott malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek. A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé.

Iskolánk csapata a festői szépségű Tengerszemet egy tanösvény jelzései mentén közelítette meg és járta körbe. A vállalkozó szelleműek felmehettek a kilátóba is, ahonnan csodálatos panoráma tárult a szemük elé.

Sveda Borház

A hegyről leérkezve a gyalogtúrában kellemesen elfáradva indultak Tolcsvára, a Sveda Borházba, ahol megismerkedhettek a tradicionális borkészítés folyamatával, a borok típusaival és rendkívül különleges magas minőségű borokat is kóstolhattak.

Smaragdvölgy Étterem

A napot lezárva a Smaragdvölgy Étteremben elkölthettek egy késői ebédet, majd sétálhattak a pihenőparkban a meseszép tó körül, végül elindultak hazafelé.

Reméljük, hogy minden résztvevő jól érezte magát, és sikerült a csapatot még jobban összekovácsolni a közös élményeknek köszönhetően.

A kirándulás szervezését köszönjük Kovács Sándor és Bazsó Márton tanár uraknak, valamint Vass Levente igazgató úrnak.