Diákújságíróink cikkei

Tudtad? Ma van az internet világnapja!

Szerző: Csákány Tifani 9.C

Az internet világnapja közel sem a legismertebb események közé tartozik, de egy említést mindenképp megérdemel. Május 18. az internet napja, ugyan papíron világnapként van feltüntetve ez mégsem hivatalos.

Az internet globálisan is elterjedt, emberek milliárdjai használják nap, mint nap, és az utóbbi hónapokban saját bőrünkön tapasztalhattuk mennyire is része az életünknek. Az általunk ismert szolgáltatás 1990. körül alakult ki, eredetileg viszont nem kommunikációra tervezték. Az internet, mint eszköz, 1974-ben látott napvilágot, de az előzménye a hatvanas évekre nyúlik vissza. Mint sok egyéb dolgot, ezt is harcászati célra akarták alkalmazni, hogy egy esetleges atomtámadás esetén is tudjanak a katonák egymással kommunikálni. Az ezt követő kora hetvenes években kezdett kialakulni egy, a mostanihoz hasonló kezdetleges verzió. A működtetéséhez olyan nagy nevek is társulnak, mint: Tim Berners-Lee, aki a HTML megalkotásáért felelős, Vint Cerf mint kitalálója az IP/TCP- nek, Bob Kahn, aki az előbb említettel együtt dolgozta ki a TCP-t, és Ray Tomlinson akinek az e-mailt köszönhetjük.

Az internet napról napra csak fejlődik, és plusz dolgokat ad, a már alapból is elképesztő szolgáltatáshoz. Napjaink szerves részét képezi, és az igazság az, hogy ezzel semmi gond, a világ fejlődik, és törekszik az újításokra, és miért is akarnánk megtagadni magunktól ezt.