Diákújságíróink cikkei

A kommunizmus áldozatainak emléknapja 2022

Február 25: A kommunizmus áldozatainak emléknapja

Szerző: Ács Máté Péter 10.A
A tönkre tett családok emlékére....
A kommunizmus beivódása a közéletbe:

A kommunizmus Magyarországon már a megszállás óta jelen volt egészen 1989-ig a rendszer és Kádár János haláláig.  Amikor véget ért a háború a szovjetek elkezdtek beivódni a politikába. Nem várt eredmény született az 1945-ös voksoláson, hiszen a FKgP (Független Kisgazda Földmunkás– és Polgári párt) nyerte a választásokat. Pedig Rákosi Mátyás és társai sokat próbáltak tenni azért, hogy ne így legyen. A Szovjet vezetés megparancsolta, hogy a FKgP-nak kormányt kell alakítani az MKP-vel. Majd végül Rákosi Mátyás és társai elkezdték szétbombázni a FKgP-t. A helyzet addig fajult, hogy koholt vádak alapján elhurcolták ezen a napon Kovács Béla FKgP főtitkárát, Szovjetunióba ahol 8 évet töltött fogságban. 1947-ben emiatt volt egy újabb választás melyet 24,33%-an az MKP nyert tucatnyi csalással. Míg végül csak ők maradtak hatalmon emiatt 42 évre diktatúra honolt Magyarországon.

A szovjetek kiszámíthatatlan elhurcolásai és gyilkolásai Magyarországon:

A hazánkon végig vonuló front után egy országot kellett újjá építeni abban a tudatban, hogy felszabadultunk, de a szemfényvesztés mellett a szovjeteknek nagy árat fizettünk.

Katonákat élelmeztük, eszközeinket elvitték jóvátételként. Embereket hurcoltak el Málenkij  robot "kis munkára” amelyből kevesen térhettek haza. Sajnos sokukat halálig dolgoztatták, megölték. Közben a MDP sokat dolgozott azon, hogy az egész országot behálózó besúgó rendszert hozzon létre. Így a besúgókkal nagyon sok emberről derült ki az, hogy szimpatizál a párttal vagy sem. Sokszor olyan is előfordult, hogy a szomszéd a szomszédot hallgatta le, hogy kapjon plusz pénzt a rendőröktől. Akkoriban az emberek legrosszabb rémálma az volt, amikor az éjszaka közepén be csengettek a családhoz és elvitték a családfőt.

Beültették a Pobjedába és volt olyan, hogy többé nem tért haza. Ezt a fajta elhurcolást "Csengőfrásznak" hívták. Telefonokat hallgattak le, figyeltek mindent és mindenkit. Aki félre lépett a rendszerben máris a Gulágon találhatta magát. A rendszer jelmondata „Aki nincs velünk, az ellenünk van”! Így ebben a rendszerben mindenki félt mindenkitől. 9 évnek kellett eltelnie, hogy a nép felébredjen és lázadjon a szabadságáért. Ez volt az 1956-os forradalom, ami akkoriban ellen forradalom volt, de ez már egy másik történet!

A nap mely emlékeztet a diktatúra áldozatainak emlékére:

Az országos emléknapot az országgyűlés február 25-re tette, hiszen ekkor hurcolták a kor fontos alakját: Kovács Bélát.

A nap megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el, hiszen ezeket a szörnyű napokat a jövő nem feledheti el. A múltból tanul az ember. Azért mert te nem értesz azzal a párttal egyett, amelyikkel kellene, azért még tégedet nem hurcolhatnak el ártatlanul.