Hírek

Így emlékeztünk meg Dr. Béres József születésének 100. évfordulójáról

„Az emberiség hasznára az válik, igaz értéket az teremt, aki a Sors által kapott tehetségét, szorgalommal szerzett tudását nemes célok, örök emberi értékek szolgálatába állítja.”

/Béres Klára/

2020. február 07-én ünnepeltük Dr. Béres József születésének 100. évfordulóját, melynek alkalmából intézményünkben megemlékezésre került sor. Az aulában megtartott rendezvényen iskolánk diákjai, pedagógusai, és meghívott vendégei: Helmeczi László, Záhony város polgármestere, Halászné Laskai Szilvia, a Záhonyi Járási Hivatal vezetője, Ádám Ilona, Záhony város jegyzője, Dr. Varga Gábor, Záhony város aljegyzője, Urr Ildikó a Záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, Vass Béla, a Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója, valamint Mag Lajos, a Dr. Béres József Kollégium nyugalmazott vezetője vettek részt.

A Himnusz elhangzása után az eseményt Almásiné Forgács Éva tanárnő szavai nyitották, aki köszöntötte a rendezvényen résztvevőket, majd Csákány Martin Elemér 13.B osztályos tanuló tolmácsolásában meghallgattuk Ady Endre: A tűz csiholója című költeményt.

A költő szavaihoz kapcsolódóan Almásiné Forgách Éva tanárnő hozzáfűzte, hogy vannak emberek, akik különleges küldetéssel születnek a világra, Dr. Béres József bátran vállalta fel a prométeuszi küldetés szerepét – a költő szavaival élve – így válhatott a bátrak között is a legbátrabbá, a „fölséges Tűz csiholójává”.

Ezt követően Ruzsenkó Anasztázia 14.B osztályos tanuló előadásában meghallgattuk Bródy János: Szabadnak születtél című zeneszámot.

Lesku Miklós, kollégiumunk vezetője Dr. Béres József ezen gondolatával nyitotta felemelő ünnepi beszédét: „Ha valaki feladatot ad, igyekezned kell azt legjobb tudásod szerint elvégezni.”. Bemutatta e kivételes ember küzdelmes életútját, melyben hangsúlyozta, hogy a Béres Csepp feltalálójának munkásságát nem kezdte ki az idő vasfoga, sőt, minél inkább próbálták az irigyek, bürokraták meggátolni elképzelésének, tevékenységének sikerét, ő annál elszántabban kereste elgondolásának igazolását, igazát. Hitt a jóban, hitt abban, hogy az, amit tesz, embertársai életét jobbá teheti, és megmutatta hogyan lehet tudással küzdeni.

Kollégiumunk vezetőjének ünnepi gondolatait követően Fedor Annamária 9.A osztályos tanuló elénekelte a Kormorántól a Ki szívét osztja szét című zeneszámot.

A műsor folytatásaként Bodnár Attila Sándor iskolánk tagintézmény-vezetője, Lesku Miklós kollégiumvezető és Kiss Olívia Tíme 12.A osztályos tanuló koszorút helyeztek el Dr. Béres József emléktábláján ezzel tisztelegve emléke előtt. Lesku Miklós a meghívott vendégek számára emléklapokat adott át a világhírű tudós születésének 100. évfordulója alkalmából.

Utolsó műsorszámként Kiss Olívia Tímea előadásában felcsendült Lukács László – Józsa Béla: Hol van a szó? című dala.

Almásiné Forgács Éva tanárnő zárásként elmondta, hogy bár már a kitüntetett tudós nincs köztünk, de sokan élnek még, akik abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy találkozhassanak vele személyesen, majd idézett Dr. Béres József egykori diákjainknak írt leveléből.

Felkérte Mag Lajost, kollégiumunk nyugalmazott vezetőjét, hogy ossza meg velünk gondolatait ezzel kapcsolatban, aki arról beszélt, hogy személyes találkozásai alkalmával milyen nagyszerű embernek ismerte meg a Széchenyi-díjjal kitüntetett tudóst, majd Almásiné Forgács Éva tanárnőnek Béres Emlékérmet adott át abból az alkalomból, hogy őrzi Dr. Béres József emlékét, és felkészítette a diákokat erre az emlékműsorra.

Az ünnepséget a Szózat zárta.

Köszönjük Almásiné Forgács Éva tanárnőnek a műsor összeállítását és rendezését, Boriné Pokol Szilvia tanárnőnek az énekszámok felkészítését, Bodnárné Szántó Mária tanárnő és Almásiné Forgács Éva tanárnő munkáját az aulában megtekinthető kiállításért, valamint a diákoknak a műsorban való közreműködést.

Fotók: Csikós Bence, Rutkai Krisztina