Hírek

Dr. Béres József születésének 100. évfordulója alkalmából családja intézményünkbe látogatott

2020. március 2-án a XIV. Nők Hete rendezvénysorozat keretében Záhonyba látogatott Dr. Béres József születésének 100. évfordulója alkalmából ifj. Dr. Béres József, felesége Béres Klára, és gyermekük, Béres Marcell.

Intézményünkben fogadta őket Lesku Miklós, Záhony város alpolgármestere, és egyben kollégiumunk vezetője, valamint Bodnár Attila Sándor tagintézmény-vezető. Az ulában megtekintették a világhírű kutató szobrát, a róla készült kiállítást, és felelevenítették iskolánkhoz fűződő emlékeiket. Ezt követően a Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket vehették szemügyre, ahol láthatták a diákok által készített, és folyamatban lévő alkotásokat.
Utolsó állomásként intézményünk udvarán álló, Dr. Béres József emlékét őrző fát látogatták meg.

14 órától az ünnepi program első részeként a Dr. Béres József Emlékparkban megkoszorúzták a Széchenyi-díjas kutató szobrát, majd a Művelődési Házban folytatódott az emlékműsor. A rendezvényt Dienes Dávid 10.A osztályos tanulónk szavalata nyitotta. Helmeczi László polgármester úr külföldi útja miatta nem tudott részt venni a rendezvényen, de szívélyes üdvözletetét fejezte ki a rendezvénnyel kapcsolatban, ezért az ünnepi beszédet Lesku Miklós, Záhony város alpolgármestere tartotta, aki ismertette Dr. Béres József kivételes életútját, majd emléklapokat és ajándékokat adott át a Béres család tagjainak Záhony Város Önkormányzata nevében.
Ezután Szeifreid Zoltán festő-grafikus szólt néhány szót az aulában kihelyezett műalkotásairól, amelyeket a világhírű tudós születésének 100. évfordulója ihletett, ezzel megnyitva a kiállítást, majd Dr. Berzéki József előadását hallhattuk.
A program végén ifj. Dr. Béres József és Béres Klára inspiráló előadását hallhattuk a kiváló kutatóval kapcsolatos személyes élményeikről, emlékeikről.

Örömünkre szolgált a személyes találkozás a Béres család tagjaival, akik jelenlétükkel és motiváló előadásukkal emelték a rendezvény színvonalát. Roppant szerencsésnek mondhatják magukat azok a pedagógusok, és volt diákok, akik még életében találkozhattak Dr. Béres Józseffel. Rendkívül fontosnak tartjuk a hagyományok és a kapcsolatok ápolását, mérhetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy kollégiumunk egy ilyen kivételes és példaértékű ember nevét viselheti.