Diákújságíróink cikkei

Mikulás szánon

Minden, amit tudni szeretnél a Mikulásról

Szerző: Ács Máté 10.A

A Mikulás hagyománya:

Eredetéhez egészen a 3.-4. századig kell vissza menni az időben.
Ekkor élt egy püspök akit Szent Miklósnak hívtak akiről az a legenda terjedt, hogy szegény embereken segít. De létezik egy kiemelkedő legenda egy nincstelen emberről akin Miklós arannyal segített,hogy a lányait ne kelljen intézetbe adnia. Neki köszönhetően lányait férjhez tudta adni. Ezzel a tettével elnevezték magyarra fordítva ,, Ajándékozó Apának"! Szent Miklós legendája alapján terjedt el a 19. századi városokban az a szokás, hogy a csizmát ki kell tisztítani a Mikulás napján, hiszen ekkor a Télapó édességet, csokit hoz a jó gyermekeknek. De vannak kísérői az ördögök, akik a rossz gyerekeket el náspángolják és virgácsokat osztanak.
Német területeken a Mikulást: Nikolausnak hívják és december 6-án hozza az ajándékot. Az evangélikusoknál "Pelzetmärtel,, néven ismeretes és november 11-én hozza a meglepetést, míg az angolszász területeken Santa Clause-nak hívják. Náluk nem december 6-án hanem 25-én az éj leple alatt hozza a várva várt csomagokat. A gyerekek tejjel és keksszel várják a Télapót, aki a rénszarvasok segítségével jut el minden ház keményéhez, hogy besurranjon és a csizmába érdekeségeket hozzon.
Finnországban a Mikulást Joulupukkinak hívják és a Sarkkörön túl lakik.

A Mikulás magyarországi hagyománya:

Magyarországon a Mikulás elterjedése a 18.századra tehető hiszen tiltásban volt. A legenda szerint akkoriban nem a jókedvű.

Nem a mai Mikulás jött hanem egy gonosz, koszos, kormos arcú ember járta a házakat, aki a jól viselkedő gyerekeknek ajándékot hozott, de aki rosszul viselkedett azokat jól elnáspángolta az ördögök segítségével. A valóságban ekkor a gyerekek járták a házakat és ijesztgették az embereket, aki kint volt azt bizony néha helyben hagyták. A nagyvárosokban ez a szokás a 20.század elején eltűnt, de a falvakban a 70-es évekig megmaradt, később ott is váltotta a jó kedvű bajszos Mikulás.
Napjainkban ismert Mikulás:
A mai gyermekeknek mesélt legenda szerint a Télapó felszerszámozza szarvasait és tele ajándékkal elindul Lappföldről. 1939-ben Bob May megírta a Rudolf, a piros orrú rénszarvas történet.
Ekkortól alakult ki a 7 rénszarvas név a gyerekek számára. Manapság már a Miklós hagyományától elszakadva inkább már az üzleti lehetőséget látják benne. A csokoládé Mikulás elterjedése Magyarországon az 1930-as évekre tehető.

Tévhit, hogy a Mikulást jókedvű pocakos alakját a Coca-cola kezte volna először használni. Korábban már megemlítették ezt a féle alakját egy magyar mesekönyvben.

Mikulás és a Télapó szavunk magyar elterjedése:

A Mikulás szavunk a szlovák (Mikuláš ) szóból ered. Elterjedtebb mint a Télapó szavunk. Amit az 1850-es években használták először. Arany János Tél című versében már megemlítette "Tél apó,, néven.

Mikulás megfelelője a többi országban:
  • Angliában: Father Christmas
  • Dániában: Sinter Klaas
  • Marokkóban: Black Peter
  • Norvégiában: Julenissen
    és még több tucatnyi megfelelője.