Diákújságíróink cikkei

Ki az a Vasember, és mit tanulhatunk tőle?

Szerző: Csákány Tifani, 9.C

A Bosszúállók egy olyan csapat, amely sok különleges képességű embert mutat be. Nekem azonban az egyik kedvencem mégis Vasember. Az egész Marvel univerzum szuperhősöket állít elénk, akik különböző erővel küzdenek, de itt van nekünk Tony Stark, aki egy hatalmas koponya, aki természet feletti erő nélkül is meg tudja mutatni, hogy a hősök közt a helye. Igen, belátom, nem ő az egyedüli akinek nincs különleges vagy misztikus hatalma, de ő bizony az az ember, aki küzd, aki saját magának teremtette meg a sci-fi és fantasy filmek egyik leghatalmasabb fegyverét. Tiszteletre méltó a tudása még akkor is, ha nem valós.

Az első Vasember filmben úgy emlegetik, mint korunk Leonardo Da Vincijét, meghaladta korát, tudása akkora volt, hogy egy új elemet is létrehozott, mind emellet playboy és milliárdos, ami lássuk be tökéletes kombináció. Mondhatni igazi hazafi katona aki rengeteg új ötlettel ajándékozta meg az Amerikai Egyesült Államok hadseregét. De ugyanúgy fontos szerepet játszik a karakterében komolytalan énje, aki szinte mindig viccelődik és béna poénjaival fárasztja a társait. Ugyan a viccek azt a célt szolgálják, hogy megnyugtassák saját magát, azonban ez nem mindig sikerül. De legalább minden helyzetben próbálkozik, nem adja fel, nem lép vissza ha nem sikerül elsőre,  és pontosan ez az benne ami példa értékű.

Talán mi nem vagyunk olyan zsenik és nincsenek korszakalkotó ötleteink, de lássuk be, nekünk nem is kell megmenteni a világot, ez persze nem azt jelenti, hogy ne is próbálkozzunk, sőt tegyünk azért, hogy a világot jobbá tegyük Tony Stark mintajára. Gondolkozzunk nagyban és ne csüggedjünk. És ha eljön az a pillanat, amikor el kell mennünk, akkor ne úgy emlékezznek ránk, mint egy gyenge emberre, hanem úgy, mint egy vérbeli harcosa, aki soha nem adta fel. Rengeteget lehet azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha mi is mások lennénk, ha különlegesek lennénk, de higgyétek el mind mások és mind különlegesek vagyunk, ami teljesen normális.

Talán könnyebben azonosulunk olyan valótlan személyekkel, mint Tony, de vegyük figyelembe, hogy ő is csak egy ember volt, mindene, ami volt azt vagy kapta, vagy saját erejéből érte el.

A vasember karaktere inspirálóan is hathat az emberekre. Az, hogy megnézed a róla szóló filmeket, az minimum szórakoztató és elgondolkodtató lehet. Csak ajánlani tudom.