Diákújságíróink cikkei

Iskolai kiegészítők, amelyekre szüleid szívesen emlékeznek

Szüleink, nagyszüleink idejében az iskolák kicsit másképp működtek, mint a mai modern világban. Hoztam néhány apróságot, amelyek a régi iskolatáskák, iskolaévek napjait segítették, de ma már feledésbe merültek vagy a modernizáció rabjaivá váltak.

Iskolaköpeny

Magyarországon a 80-as évek végen hordták utoljára. A rendszerváltást követően eltörölték az iskolákból. A ruha védelme és a társadalmi különbségek elrejtése volt a célja. Ma már nem találkozunk ilyennel az iskolákban, de úgy gondolom, érdemes lenne átgondolni, hogy hasznos-e vagy sem.

Írásvetítő

A régi tantermek nem mindig voltak vetítővel felszerelve, ám legtöbbjükben használtak írásvetítőt. Ezzel az eszközzel megpróbáltak különböző írott szövegeket és ábrákat megjeleníteni. Persze ez nem csak erre az időre volt jellemző, vannak iskolák, ahol ma is szívesen használják.

Abakusz

A XX. Századi számológépek elődjének is nevezhetjük. Az iskolákban szerte a világon használták. Egyszerűsített változatával még ma is találkozhatunk a kisgyerekek játékai között. Ma már a modern számológépek kiszorították az oktatásból.

Takarékbélyeg

A diákok régen takarékbélyeg formájában gyűjthették zsebpénzüket, amit később beválthattak egy kisebb összegre. Ebből szépen összegyűlt a táborra, üveggolyóra, vagy a kirakatban kinézett játékra. Kár, hogy ma már nem találkozunk ilyennel, a gyerekek szuperül megtanulnák, hogyan kell takarékoskodni.

Ceruza hosszabbító

Ma már egy diák táskájában sem nagyon találkozni vele, de úgy gondolom hasznos lehetett hiszen egy ceruzát 100 %-ban el lehet használni.

Rolós/emeletes tolltartó

Inkább fadobozhoz hasonlítanám, mint tolltartóhoz, mint egy nagyobb ékszeres doboz fiókokkal. Hasznos játék lehetett az unalmas órákban, de elég sok helyet foglalhatott.

Töltőtoll

A mai modern tollak elődje a töltőtoll. Szebbnél szebb betűket lehetett vele írni. Ez az eszköz ma is ismert és úgy gondolom szívesen használják is.

Ma ezeket már nem igazán használjuk, vagy nem épp ilyen formában, de igazán érdekes, hasznos dolgok. Szerintem néhányukat fantasztikus lenne újra gondolni és használatba venni.

Szerző: Kiss Olívia Tímea