Hírek

Az “Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati versenyen diákunk

2023. október 13-án immár 51. alkalommal került megrendezésre Sátoraljaújhelyben az ,, Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntője. Gimnáziumi és szakgimnáziumi/technikumi kategóriában közel 120 határon túli és magyarországi diák mérhette össze tudását, anyanyelvi jártasságát, szövegalkotási és előadói képességét.
Báthory Fanni, technikumunk 12. B osztályos tanulója vármegyei 2. helyezettként képviselhette régiónkat. Október 13-án az írásbeli, 14-én pedig a szóbeli fordulók zajlottak. A diákok teljesítményét szakmai bizottság értékelte. A bíráló bizottság tagjai ebben az évben is neves nyelvészek, irodalomtörténészek, tanárok, művészek: az anyanyelvi mozgalom legismertebb tekintélyei. Az írásbeli és szóbeli versenyfeladatokról és azok megoldásáról a felkészítő pedagógusok módszertani értekezleteken kaptak széleskörű tájékoztatást. Az eredményeket ünnepélyes keretek között 15-én, vasárnap hirdették ki Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában. A díjkiosztó eseményeit Toma Kornélia, a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektora zárta ünnepi beszédével.
A három napig tartó rendezvénysorozat változatos és kulturális programokkal tarkított volt. A meglátogatott helyek között volt: a Rákóczi-kastély, a Zemplén Kalandpark, Kálvária, Latabár Színház. A szervezők (Kulturális és Innovációs Minisztérium, Anyanyelvápolók Szövetsége, Petőfi Irodalmi Múzeum, Sátoraljaújhely Város Önkormányzata, a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ, Kazinczy-díj Alapítvány, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közgyűlése) mindent megtettek annak érdekében, hogy színvonalas műsorokkal kedveskedjenek a vendégek számára.
Emléklapok, emlékplakettek és különdíjak kerültek kiosztásra. Fanni kimagasló eredményéért emléklapot vehetett át. Szívből gratulálunk Fanninak a lelkiismeretes teljesítményhez! ????????
Felkészítő tanára: Berecki Erzsébet