Hírek

Az Erasmus+ program keretében diákjaink és kísérőik Drezdába utaztak szakmai tanulmányi útra

Korábban már beszámoltunk róla, hogy intézményünk pályázatot nyert az Erasmus+ Programban 41 243 euró támogatási összeggel, mely tanulóink és oktatóinak szakmai és idegennyelvi fejlesztését tűzte ki célul nemzetközi környezetben. Ennek köszönhetően 20 diákunk és kísérő pedagógusok utazhattak Drezdába, a barokk csodák városába.
Eljött az idő, és a kaland megkezdődött.

Az indulás

2022. július 31-én reggel 7 órakor kelt útra lelkes kis csapatunk és Németország felé vették az irányt. A hosszú utazást a csodás Prága városában szakítottuk meg, ahol egy órát tölthettünk el, majd kevéssel éjfél előtt érkeztünk meg Drezdába, ahol elfoglaltuk a szállásunkat.
Augusztus 1-én a WBS Training (fogadó szervezet) központjában kezdtük a napot, ahol Stefanie Heinitz, a fogadó szervezet koordinátora bemutatta az intézményt és tájékoztatót tartott a helyi közlekedési lehetőségekről. Ebéd után Rahman tanár úrral megkezdődött az oktatás. Az első órán a logisztikával kapcsolatos alapfogalmakat vettük át, természetesen mindent angol nyelven.
Ezt követően Drezda óvárosába (Altstadt) kalauzolt el minket Ms. Curth idegenvezető, ahol megismertükk Drezda történelmét és nevezetességeit. A teljesség igénye nélkül megtekintettük például Európa egyik legnagyobb templomát, a Frauenkirche-t, Németország talán legelismertebb barokk épületét a Zwinger-palotát, Drezda ragyogó operaházát, az Elba folyót, valamint a fantasztikus Dresdner Residenzschloss reneszánsz palotát.
Látogatás a DHL-nél és a Német Postánál
A tegnapi napon ellátogattunk a DHL Csomagküldő Központba és a Német Posta Levelező Központjába a logisztikai tevékenységek megtekintése céljából.
A WBS Training kísérőnk Herr Schmidt volt. A reggeli gyülekező után vonattal és busszal közelítettük meg a helyszínt a megadott információk alapján.
Először a DHL csomagküldő cég tevékenységét mutatták meg lelkes kísérőink. A csoportot két részre osztották és egyidőben néztük meg a két azonos tevékenységet végző részleget. A 90 % - ban automatizált központban nappali és három műszakos munkarendben dolgoznak kb. 500-an. Műszakonkent kb. 100 fő. Automata szállítószalagon szortírozzák a beérkező csomagokat méret, tömeg, majd cím alapján és készítik elő a kiszállításra vagy továbbításra.
A második terepgyakorlati helyszín a Német Posta drezdai levelező központjának megtekintése volt. Itt szintén három műszakban látják el az elosztási feladatokat. A délelőtti műszak végzi a szórólapok előkészítését, a délutáni a távolsági levelezés feladatait, az éjszakai pedig a másnapi helyi levelek kiosztásához gyűjtik össze körzetenként és a címzettek sorrendjében a levélküldeményeket. Ebben a központban több dolgozó tevékenykedett. A levelek feldolgozása nehezebben automatizálható, jobban igényli az élőmunkát.
A program végén megnéztük a drezdai vasútállomást is, amely egyike Németország legnagyobb vasúti pályaudvarainak, 1898. április 23-án nyitotta meg kapuit. Naponta több mint 60 000 utas fordul meg itt, az állomás 16 vágányos.
Végül a napot ismét a varázslatos óváros felfedezésével zártuk.
Látogatás a Drezdai Kikötőben
Diákjaink és kísérőik látogatást tettek a drezdai kikötőben (Dresden Harbour) Stephani Heinitz projekt koordinátor vezetésével, ahol rengeteg új információval gazdagodtak
1895-ben hozták létre az Elba folyó partján található 6 kikötővel rendelkező logisztikai központot a folyó nyomvonalán az országba érkező nagyméretű és nehéz súlyú termékek érkezése és logisztikázása céljából.
A kikötő forgalma az ország újraegyesítését követően csökkent, bár napjainkban már ismét elérte a kezdeti forgalmi szintet. A konténeresen érkező árukat ( hűtők, autóalkatrészek, turbinák, laminált lapok, papírtekercsek, összeszerelt járművek, stb), SIEMENS turbinákkal üzemeltetett daruk mozgatják a megfelelő raktárakba. A megrakodott hajók éjszaka érkeznek be a területre, melyek kipakolása rögtön meg is kezdődik.
Frau Heinitz megmutatta a diákoknak az 1913-ban épült fa hajót is, ami még az iparterület létrehozásának, kiépítésének kezdetén segítette az ott dolgozók munkáját. Ez a hajó ma múzeumként működik eredeti berendezéseivel együtt. Az akkori kapitány családjával és 3-4 fős legénységgel élt együtt a hajón.
Az iparterület része még egy malomüzem is, ahol régen a beérkező gabonát egy a föld alatt kiépített alagút rendszeren át juttatták a hajóról közvetlenül a malomba. A kikötőben kiemelkedően figyelnek a klímavédelemre, ezért a törmelékeket és a fel nem használható segédanyagokat feldolgozzák és tovább szállítják.
Oktatási nap a WBS Trainingnél
Pénteken  (2022.08.05.) a WBS Training oktató termében zajlott a foglalkozás projekt munka keretében. Először páros munkában kerültek feldolgozásra a heti üzemlátogatások élményei, tapasztalatai (DHL, posta, hajókikötő). A feldolgozás is, mint az oktatás angol nyelven történt. Ezt követően a tréner a tanulók bevonásával a szállításhoz kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokat és előírásokat beszélték át interaktív formában. A hosszú hét után a kora esti órákban a tanulókkal sétát tettünk a csodálatosan kivilágított óvárosban.
Egy kis kipapcsolódás
A szombati nap (2022.08.06.) pihenéssel és a kikapcsolódással telt. A szállásunkon felszerelt konyhában főzhetnek a diákjaink. Konditerem, biliárd - és ping-pong asztal áll a rendelkezésükre a szabadidő hasznos eltöltésére.
Látogatás a Közlekedési Múzeumban és a Technológiai múzeumban
Vasárnap (2022.08.07.) a fogadó cég szervezésében a helyi Közlekedési (Traffic) Múzeumot jártuk körbe. A múzeum Drezda egyik legrégebbi épületében található az óvárosban, amely 1586 - 1590 között épült. Betekintést nyertünk a kétkerekű -, a négykerekű - , a légi - és a vízi járművek fejlődésébe, megtekintettük a kiállított közlekedési eszközöket. A hatalmas vasúti terep asztal mindenkit lenyűgözött.
A tárlatot a telefonra letöltött app segítségével ismerhettük meg audio útmutatásokkal angol nyelven. A múzeumban készült képek magukért beszélnek.
Ezt követően további kulturális program keretében átsétáltunk a Frauenkirche - be Drezda egyik legjelentősebb épületébe. Egykor a egész Németország egyik legszebb és legjelentősebb evangélikus temploma volt. Alapkövének letétele 1726-ban történt. Az építkezés 1743-ig tartott, és George Böhr nevéhez fűződik. 1945. február 13-án légitámadás következtében a templom teljesen kiégett és összeomlott. A romokat évtizedeken át a második világháború mementójaként hagyták meg. Az újjáépítés után a felszentelés 2005-ben történt. Az épen maradt köveket beépítették az új Bazilikába.
A délután folyamán elvillamosoztunk még a Technológiai Múzeumba, amely hasonló a magyarországi Csodák Palotájához és számos technikai eszköz fejlődését ismerhettük meg. Az épület teraszáról megcsodálhattuk Drezda szépségét.
Meglepő volt számunkra a múzeumok alacsony belépési díja, amely 1, illetve 2 € volt. A nap végére rengeteg új élménnyel lettünk gazdagabbak.
A Haditörténeti Múzeum

Kedden (2022.08.09.) tanulóink folytatták a logisztika elméleti ismereteinek elsajátítását angol nyelven. Az oktató Mr. Rahman  gyakorlati tapasztalatokkal segítette a témák megértését és feldolgozását.

Az egész napos foglalkozás után a Hadtörténeti Múzeumot jártuk körbe. A múzeum gyönyörű épülete 1873 és 1876 között épült. 130 évet funkcionált múzeumként építése óta. A köztes időkben fegyverraktárként 300 ágyút tároltak benne. Az újraegyesítés után lett újból múzeum. Érdekessége a technikai eszközökön túl, hogy az embert állítja a középpontba, mint háborúban részt vevőt. A tárlatvezetőnk angol nyelven tartott ismertetőt, a vezetett program után volt lehetőség körbejárni a tárlatot és az udvaron kiállított harci járműveket.

Az izgalmas VOLKSWAGEN gyár

Szerdán (2022.08.10.) diákjaink és kísérőik elérkeztek a program leginkább várt állomásához, ami nem volt más, mint a drezdai VOLKSWAGEN gyárban tett látogatás. A gyárban csak elektromos autók összeszerelése zajlik.

Megismerkedtek a márka személyautó gyártásának folyamatával és a szükséges alkatrészek logisztikai folyamataival is. A logisztika azért fontos, mivel a szükséges alkatrészek beérkezése után kezdődhet el csak a gyár munkája, az autók összeszerelése.

A gyártási folyamat 90%-át robotok végzik. Elenyésző számban van szükség csupán emberi beavatkozásra, segítségre a folyamat során.

Diákjaink megismerkedhettek a cég távolabbi tervével is, ami nem más, mint az önvezető autók megjelenése az utakon. Ezeket a termékeket 2025-ben tervezik kínai és amerikai piacra gyártani.

Újításaik között szerepel még, hogy az autókból eltűntek az általunk jól ismert és használt sebességváltók és műszerfalak. Helyüket átvette egy új, teljesen elektromos kijelző, ami a Dashboard szerepét tölti be.  Ez a műszerfal egy továbbfejlesztett változata. Minden elektromos és minden innen vezérelhető.

A cég alkalmazottai napi egy, 8 órás műszakban dolgoznak. Egy alapfelszereltségű autót átlag 10 óra alatt állítanak össze.

Látogatásunk idején volt a gyár nyári 3 hetes leállása.

Zárás

2022.08.11-én volt az utolsó előtti napunk a két hetes programból. Ezen a napon készítették el és készültek fel diákjaink a záró projektre, amelynek témája egy logisztikai cég létrehozása és tevékenységének bemutatása angolul.

A páros munkában, PPT - ben elkészített projektmunkát az utolsó napon adták elő a résztvevők. A sikeres bemutató után mindenki megkapta a két heti munkájáért az elismerő oklevelet.

Majd elérkezett a búcsú ideje. Elköszöntünk vendéglátóinktól a WBS TRAINING munkatársaitól Stefanitól, Thomastól és oktatónktól Mr. Rahmantól.

A program itt még nem ért véget. Az utolsó napon kér szabadidős programot szerveztünk diákjainknak. Az egyik egy hajókirándulás az Elbán Szabó - Baglyos Nóra tanárnővel, a másik az erdőtűz miatt elmaradt Saxon Switzerlad -i kirándulás, amelyet saját szervezésben látogathattunk meg, miután a hatóságok megnyitották a turisták előtt. Kísérő: Kovácsné Halász Judit.

Drezdából vonattal mentünk a helyszínre, amelynek pályája az Elba folyó mellett kanyargott. Rátgéber Kurort megállóhelyen szálltunk le a vonatról és a környezetbarát Gier kötélkompon mentünk át az Elbán a túra kiindulási helyéhez. A terület Németország legmagasabb természeti védelmet biztosító Nemzeti Park státuszát 1990 - ben kapta meg. Tájképe Szász Svájc egy intenzíven repedezett és sziklás kanyon táj. Legmagasabb csúcsa 556 méter. A Nemzeti Parkban ma is élnek emberi beavatkozás nélküli erdőfajták, ami Közép - Európában szokatlan. Kb 1000 lépcsőn jutottunk fel a Bastei hídhoz. A mobilitást szem előtt tartva busszal indultunk vissza Pirna városáig. Itt szálltunk vonatra és indultunk vissza Drezdába a kora esti órákban. Nagy segítség volt számunkra a Németországba bevezetett 9 € - s havibérlet, amellyel minden tömegközlekedési járművön utazhattunk.

Szerencsésen hazaérkeztünk 13 - án éjszaka. Mindenki számára felejthetetlen két hetet tölthettünk el Drezdában. Köszönet a program szervezőinek!