Diákújságíróink cikkei

A magyar kultúra napja - piros fehér zöld szív

Ma van a magyar kultúra napja

Szerző: Ember András 13.B

Ezen publikációban be szeretném mutatni nektek a magyar kultúra napjának eredetét, jelentőségét illetőleg eszmei antikvitásának fontosságát.

Indíttatása:

A magyar kultúra napját az 1989-es év óta ünnepeljük meg, minden év Január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be "a magyar nép zivataros századaiból" vett, példákra alapított költeményét a Himnuszt. Eredetisége ennek fényében pedig nem más, mint a Himnusz születésnapját jelenti.

A megemlékezések és az évfordulók alkalmat adnak arra, hogy mélyebb perspektívájú figyelmet szentelhessünk régi hagyományainkra, őseinkre, nemzetiségünkre valamint ezeknek a fontosságára, illetve arra, hogy felmutathassuk, azt, hogy mi mindent is jelent a magyarságnak az összetartozás, a szabad szó és az igazság.

A magyar kultúra napja több mint egy ünnepnap, hiszen nemcsak a szabadságot, a szabad szót, a szabad akaratot, hanem a történelmünk eszmei és tárgyi antikvitásának közvetítését és annak fontosságát is szimbolizálja.

Ezen a napon a számtalan kulturális program keretin belül az elkövetkezendő generációk is teret és időt áthidalva tanulhatnak a magyarság nagy embereitől, így például Kölcsey Ferenctől a Himnuszunk atyjától. Megemlékezésink során pedig szívünk egyszerre dobbanhat a nagy emberekkel. Szellemiségünk, összetartozásunk a magyar zászló piros, fehér, zöld színeiben tündökölhet. Nemzeti tudatosságunk és kötelességünk megelevenítődik és emlékeztetik a magyarságot múltjára, annak létfontosságára, a jelenére, amelyet dicsően alakíthat, és amelyben közvetíthetjük a múlt kiemelkedő szerepét az utókor számára, valamint a jövőre. Büszkén és emelt fővel mondhatjuk, Magyarok vagyunk!

Továbbá a magyar kultúra napján adják át a kultúrával és az oktatással kapcsolatos díjakat is, mint például:

Dióhéjban összegezve, megemlékezünk azon személyekre és máig nagy hatással és jelentéssel bíró szavaikra, jelmondataikra, melyek alakították történelmünket. Az ő idejükben továbbá a mi jelenünkben reformoknak valamint szemlélet formálóknak számítottak és számítanak ma is.