Diákújságíróink cikkei

Kulisszatitkok és bakiparádé a Kandó reklámfilmjének forgatásáról!

Rendkívül izgalmas volt számunkra az iskolai reklámfilm készítése. A forgatás számtalan vidám percet okozott nekünk, és kipróbálhattunk néhány érdekes videotechnikai eljárást, ezeket a különleges élményeket szeretnénk veletek megosztani, és betekintést nyújtani a kulisszák mögé.

Először a forgatókönyv készült el, amely rögtön elnyerte azoknak a diákoknak a tetszését, akik végül elvállalták a szereplést. A film stílusát és az ötletét egy a diákok által ismert híres videobblogger adta. Úgy próbáltuk összeválogatni a csapatot, hogy minden évfolyam képviselje magát a filmben, hiszen sokkal hitelesebb, ha diákok beszélnek az iskoláról, így 9.-től egészen a 14. évfolyamig sikerült tanulókat toborozni a videóba.

Csapatunk tagjai:

Kiss Olívia Tímea: 14. osztályos, neki volt a legtöbb szövege, a legnagyobb színjátszós gyakorlattal rendelkezik kis csapatunkból, és számtalan elismerést szerzett már iskolánknak. Ő mutatta be intézményünket, és beszélt a vasútforgalmi szolgálattevő képzésünkről.

Csákány Tifani: 10. osztályos, a logisztikai technikusok szakmájáról nyújtott tájékoztatást, kiváló diákújságíró fantasztikus humorérzékkel, amit a filmben is láthatunk, és neki hála jót nevethettünk, amikor belekopogtak a szövegébe.

Szabó Dominika: 12. osztályos, a rendészeink gyöngye, nemcsak a filmben, de az életben is. Számtalan sport és egyéb eredménnyel gazdagította már intézményünket.

Ács Máté: 9. osztályos, újonc, rendkívül lelkes és tisztelettudó, újságíró csapatunk tagja, mindenképpen szerettük volna, ha a filmünkben részt vesz, ő a közlekedésautomatikai technikus szakma szépségeiről beszélt.

Dienes Dávid: 11. osztályos, érdekli a videó szerkesztés, az iskolai közösségi életben is szívesen részt vesz, nem mellesleg iskolaújságunkat is ő szerkeszti. A pénzügyi-számviteli ügyintéző képzésünket mutatta be, és prezentálta hogyan kell egy ostorral csapkodni.

Csikós Bence: Szintén 11. osztályos, számtalan dolog érdekli, szeret az iskola pezsgő életében tevékenykedni, sikerült vele megszerettetni a fotózást, amelyben rengeteget fejlődött, ezért is választottuk őt a reklámfilm dokumentálására.

Na de térjünk is vissza a kezdetekhez. Miután elkészült a forgatókönyv, végiggondoltuk, hogy milyen technikai eszközökre lesz szükségünk a felvételek elkészítéséhez. A rögzítés két tükörreflexes fényképezőgéppel történt, amelyekhez egy vezetékes csíptethető mikrofont használtunk, annak érdekében, hogy a beszéd maximálisan érthető legyen. Tehát a kézi mikrofon, amit a filmben láthattatok, csak egy kellék volt, ami kb. 25 éves, szegény a forgatás végére igencsak leamortizálódott a sok eséstől.

Érdekességképpen eláruljuk, hogy a mikrofon reptetés ötlete a közösségi oldalakon terjedő sminkvideókból származik, ahol ehhez hasonló módon dobálják át egymásnak a sminkecseteket.

A műszaki eszközökön kívül beszereztünk még néhány kelléket, mint például a vasutas ruhát, sípot, térképet, hogy a mondanivalónkat hangsúlyosabban alá tudjuk támasztani.

Mindenképpen külső helyszíneket akartunk a forgatáshoz, amely több napot vett igénybe. Az első felvételre szeptember végén került sor, és Csákány Tifani kezdte a logisztikai technikus képzésünk bemutatásával. Már az indulásnál nehézség merült fel, (már miért ne, a 2020-as év már csak ilyen), ugyanis már a jelenetének a felét felvettük, amikor szembesültünk vele, hogy a mikrofonban lévő elem lemerült, és közben elment a hangunk.

Ezért újra kellett forgatni az elejét, de ez nem szegte kedvünket, hiszen majd meglátjátok, hogy milyen bolond és derűs hangulatban telt a felvételek rögzítése.

Ezután Dominika és Olívia következett, hát igen, itt a mikrofon dobálást még tanulni kellett mindenkinek, ugyanis vagy nem küldtük meg időben, vagy leesett, vagy egyszerűen csak elfelejtettük a jelenet végén elhajítani.

Az irány meghatározása sem volt azért olyan egyszerű, már a forgatókönyvben ki kellett találni, hogy melyik irányba repüljön, ugyanis a következő jelenetben fontos volt, hogy hogy kapja el a következő szereplő, na de azért a végére egészen belejöttünk. A titka, hogy figyeltük a forgatókönyvet, és mindig a rendezői bal és jobbat vettük figyelembe.

Az alábbi jelenetet már láthattátok iskolánk Facebook oldalán.

Dávid a végén igazi hangtechnikai szakszervizessé vált, ugyanis akárhányszor leesett a mikrofon, csúnyán behorpadt, de ezt ő már pillanatok alatt orvosolni tudta a végére.

Na de történtek még érdekes dolgok. Dávid külön a forgatásra hozott egy ostort és egy kalapot, amelyre az egyik jelenetben volt szükség. Amikor aznap megkezdtük a forgatást, alig értünk ki az épület előtti betonpályára, Dávid úgy gondolta, hogy kipróbálja az ostort, ekkor egyszerűen leszakadt a vége. Na most mi lesz? Hogy lesz így ostoros jelenetünk? Gondoltuk…

De hát mi kandósok vagyunk, nem ijedünk meg ilyen apró problémától. Egy kis duct tape ragasztó, csapatmunka, és hihetetlen, de megfogta. Jobb volt, mint újkorában. Na jó, nem, de kibírt pont annyi csapást, amit még rögzíteni tudtunk, és fel tudtunk használni a filmben.

 

Talán a zárójelenetek forgatása volt a legizgalmasabb. Komoly kihívást jelentett, hogy ugyanabban a ruhában, és frizurával jelenjen meg mindenki, mivel a forgatások több napon keresztül zajlottak. Az utolsó résznél Olívia ruhája és haja volt a legfontosabb, hiszen az ő végső mikrofon dobását, és a következő jelenetet más napokon vettük fel, így enyhén szólva furcsa lett volna, ha hirtelen megváltozik a haja és az öltözete, ezért gyorsan elszaladt befonni a hajzuhatagát, hogy úgy nézzen ki, mint korábban.

De volt még itt más érdekesség is, amikor Olívia utoljára dobja el a mikrofont, hát hogy is mondjam csak, egy nem kívánt helyre csapódik. (Nem spoilerezünk annak, aki még nem látta a filmet.)

Szóval amikor a tanulókra közelítettünk, megpróbáltunk egy a mozifilmekben is gyakran használt technikát, az úgynevezett vertigo effektet létrehozni, ami nem jelent mást, minthogy a szereplőn azt látjuk, hogy egy helyben áll, de közben változik a háttér.

Ezt úgy értük el, hogy közelebb mentünk a diákokhoz az éppen rögzítő kamerával, közben a zoom gyűrűt visszafelé húztuk, tehát távolítottunk az objektívvel (konyhanyelven valahogy így).

Nem volt könnyű kivitelezni, hiszen kamera stabilizátorunk nem volt a jelenethez, ezért ezt utólag digitálisan oldottuk meg, illetve manuálisan kellett tekerni a zoom gyűrűt, így nem is lett tökéletes a felvétel, de érdekes volt kipróbálni.

A forgatás végül körülbelül 8 órát vett igénybe, és 50 óra vágó- és utómunka volt a végleges film megszerkesztése. Hát valahogy így néz ki a videó szerkesztő belülről, amikor már készen van a vágás, minden egyes kis téglalap egy hang, egy kép, egy jelenet, vagy egy effekt.

Igazából naphosszat tudnánk mesélni a forgatásról, mert rengeteget nevettünk. Hogy mennyit? Nézzétek meg az alábbi bakiparádét, amelyet csak itt a honlapunkon tekinthettek meg, és a videó alatt megtaláljátok a forgatáson készült werkfotókat is.

Azt mindenképpen el kell mondanunk, hogy igazán hálásak vagyunk a videó elkészítésében részt vevő diákoknak, hiszen nélkületek nem jöhetett volna létre, és azoknak is, akik egy Facebook-os megosztással támogatták a filmet. Kiváló példája annak, hogy együtt, összefogással mennyi mindenre képes az iskola. Talán még egy folytatás is szóba jöhet…? De ez még  a jövő zenéje.

Szerző: Rutkai Krisztina

(Előfordulhat, hogy a videó mobileszközről nem indul, gyere vissza asztali gépről, vagy laptopról, ott biztosan működik.)

Bakiparádé

Készült az "Ezért válaszd a Kandót! " reklámfilmünkből

Fényképek a forgatásról

Fotókat készítette: Csikós Bence