Érdekességek

Ezért éri meg neked technikumban továbbtanulni!

Kedves Nyolcadikos és Kilencedikes (Ha Kárpátaljáról érkeznél hozzánk)!

Szeretnénk bemutatni neked néhány olyan előnyét a technikumnak, amire lehet, hogy eddig még nem is gondoltál.

 1. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.
 2. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagot, ugyanolyan óraszámban tanulod, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból fogsz érettségizni.
 3. Ha technikumban fogsz továbbtanulni, nem kell ötödik érettségi tantárgyat választanod, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az 5 év elvégzése után egyszerre fogod megszerezni az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőséged lesz.
 4. Ha technikumban fogsz végezni jókora előnyre tehetsz szert a felsőoktatási felvételin szakirányú továbbtanulás esetén, ugyanis nemcsak tudásban, de többletbontban is előrébb leszel, mint az, aki csak egy „sima” gimnáziumból érkezik. Akár kreditbeszámításra is lesz lehetőséged a felsőoktatási intézményben. Ezért is nevezik a technikusképzést a mérnökképzés „előszobájának”.
 5. A megszerezhető technikus szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, ezért akár már munkába is állhatsz a megszerzett végzettségeddel.
 6. A technikumok 9-10. évfolyamán ösztöndíjat fogsz kapni, amelynek összege a 2020/2021-es tanévben 8050 Ft/hó volt, ez a minimálbér függvényében változik.
 7. A 11. évfolyamtól a gyakorlati ismereteket lehetőség szerint duális szakmai oktatásban, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben szerezheted meg. Amennyiben duális képzésben fogsz részt venni a munkáltatód munkaszerződést köt veled, amely alapján munkabért fogsz kapni. Ennek összege várhatóan legalább a minimálbér 60 százalékára, és ez az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet.
 8. De akkor sem kell csüggedned, ha valamilyen okból duális képzésben nem tudsz részt venni, hiszen a tanulmányi eredményedtől függően akár havi 10 ezer és 50 ezer forint közötti összegű ösztöndíjban részesülhetsz.
 9. Az ösztöndíj egy része pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre, amelyet akkor fogsz megkapni, ha sikeresen befejezed a képzést és szakmát szerez. Ennek összege 150.000-300.000 Ft lehet, a szakmai vizsgád eredményétől függően.
 10. A leírtakon kívül Apáczai-ösztöndíjra pályázhatnak majd azok a nehezebb körülmények között élő nyolcadikos diákok, akik technikumban vagy szakképzőben folytatják a tanulmányaikat.
  Az átlagosan havi 32 ezer forintos ösztöndíj megszerzésének egyik további feltétele lesz, hogy tanulj jól az iskolában, és az átlagod haladja meg a 3,5-öt. A pályázati felhívás előkészítés alatt áll.

Iskolánkban 5 technikumi képzés közül választhatsz, görgess lejjebb, és mindenképpen nézd meg, hogy mit ajánlunk neked. A leírásoknál bemutató videókat is találsz, ahol részletesen megismerkedhetsz az adott szakmákkal. Semmiképpen se hagyd ki, érdemes megnézni, hiszen rengeteg hasznos információt tartalmaznak ezek a filmek!

Érettségit adó technikumi képzéseink:

Kattints a képzés nevére, vagy a képre, ha többet szeretnél tudni!