Iskolánkról

Ezért éri meg neked technikumban továbbtanulni!

Kedves Nyolcadikos és kedves kárpátaljai diák!

Szeretnénk bemutatni neked néhány olyan előnyét a technikumnak, amire lehet, hogy eddig még nem is gondoltál.

 1. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.
 2. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagot, ugyanolyan óraszámban tanulod, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból fogsz érettségizni.
 3. Ha technikumban fogsz továbbtanulni, nem kell ötödik érettségi tantárgyat választanod, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az 5 év elvégzése után egyszerre fogod megszerezni az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőséged lesz.
 4. A technikumok 9-10. évfolyamán ösztöndíjat fogsz kapni, amelynek összege a 2021/2022-es tanévben 8370 forint/hó volt. Ennek összege a minimálbér függvényében változik és 11. évfolyamtól növekszik a tanulmányi eredményed függfényében, de ezt bővebben leírjuk a lap alján, hogy pontosan milyen ösztöndíjakra számíthatsz.
 5. Ha technikumban fogsz végezni jókora előnyre tehetsz szert a felsőoktatási felvételin szakirányú továbbtanulás esetén, ugyanis nemcsak tudásban, de többletbontban is előrébb leszel, mint az, aki csak egy „sima” gimnáziumból érkezik. Akár kreditbeszámításra is lesz lehetőséged a felsőoktatási intézményben. Ezért is nevezik a technikusképzést a mérnökképzés „előszobájának”.
 6. A megszerezhető technikus szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, ezért akár már munkába is állhatsz a megszerzett végzettségeddel.
 7. A 11. évfolyamtól a gyakorlati ismereteket lehetőség szerint duális szakmai oktatásban, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben szerezheted meg, ilyenek nálunk a vasúti képzések. Amennyiben duális képzésben fogsz részt venni a munkáltatód munkaszerződést köt veled, amely alapján munkabért fogsz kapni. Ennek összege várhatóan legalább a minimálbér 60 százalékára, és ez az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet.
 8. Az ösztöndíj egy része pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre, amelyet akkor fogsz megkapni, ha sikeresen befejezed a képzést és szakmát szerzel, de ennek összegéről is bővebben a lap alján.
 9. A leírtakon kívül Apáczai-ösztöndíjra pályázhatnak majd azok a nehezebb körülmények között élő nyolcadikos diákok, akik technikumban vagy szakképzőben folytatják a tanulmányaikat.
  Az átlagosan havi 32 ezer forintos ösztöndíj megszerzésének egyik további feltétele lesz, hogy tanulj jól az iskolában, és az átlagod haladja meg a 3,5-öt. 
De nézzük is pontosan táblázatban, hogy hogy is van az ösztöndíj:

Amennyiben 200.000 Ft-ra emelik a minimálbér összegét, a következő ösztöndíjakra számíthatsz:

Iskolánkban 5 technikumi képzés közül választhatsz, görgess lejjebb, és mindenképpen nézd meg, hogy mit ajánlunk neked. A leírásoknál bemutató videókat is találsz, ahol részletesen megismerkedhetsz az adott szakmákkal. Semmiképpen se hagyd ki, érdemes megnézni, hiszen rengeteg hasznos információt tartalmaznak ezek a filmek!

Érettségit adó technikumi képzéseink:

Kattints a képzés nevére, vagy a képre, ha többet szeretnél tudni!