Diákújságíróink cikkei

Anime - Mi az az anime

Mi az anime és miért szeretem?

A képen Ugrai Dávid 10.A osztályos tanuló alkotása látható a Black Clover animéből.

Szerző: Ugrai Dávid 10.A

Mi az anime?

Egyszerűen fogalmazva mese vagy animáció. Romantikus, komikus, akció- és dráma animék, sőt vannak erotikus tartalomúak is.

Régebben a rajzolt változat volt jellemző, de mára már a számítógépekkel készített animáció került előtérbe, ami sokkal meseszerűbb.

Japánból ered az 1970-1980 években kezdődött. Az egyik legnagyobb sikere a Dragon ball volt, ami még máig is tart. Annyi a hasonlóság az anime és mondjuk egy Disney-mese között, hogy az animében ugyanúgy átjönnek azok az érzések mint bármelyik sorozatban.

Több millió sorozat és filmes animáció készül máig is belőle. Ezeket évente, havonta és hetente osztályozza, rangsorolja több oldal is.

Évente legalább több száz anime készül. A híresebbekre több milliós kereslet van, mint például a Black Clover, vagy mint az előbb említett Dragon ball.

Mi az a manga?

Mielőtt létrejön egy anime egy úgynevezett manga készül belőle. A manga magyarul képregényt jelent, kötetekre vannak osztva és ezek csodálatosan kidolgozottságúak.

Egy animének a mangája néha más mint az animében. Például a karakterek kinézetében, vagy a történetében is néha változás mutatkozik meg. Azaz a manga olyan, mint egy ideiglenes verzió és az animében néhány dolog más lesz.

Egy anime mangáját több ezer kötetben gyártják le és ezek elég gyorsan szoktak fogyni. Nem csak képregények, de akciófigurák, pólók, bögrék és még rengeteg dolgot gyártanak mindenféle animéből világ szerte.

Sajnos Magyarországon nem lehet olyan könnyen beszerezni ezeket, mint más országokban, mert nem nagyon terjedt el itt nálunk az importálás vagy gyártása. Többnyire Budapesten a legvalószínűbb hogy rátaláltunk az efféle kincsekre.

Cosplay

Japánban elég gyakoriak az úgynevezett Cosplay napok, ahol az emberek beöltöznek a kedvenc anime karaktereiknek. Azon belül rajzolni is szokták ezeket a karaktereket mint jó magam is. Gyönyörű rajzokat lehet készíteni ezekről a karakterekről.

Engem eleinte az első anime fogott meg amit néztem, az pedig a Dragon ball volt. Rengetegszer néztem meg és elkezdtem érdeklődni a többi anime iránt is. Azután jött a többi, elkezdtem rajzolni ezeket a karaktereket, és gyűjtögetni kezdtem mindenféle ehhez kapcsolódó termékeket. Összeségében az anime sokoldalú, érdekes jól el lehet vele tölteni az idő. Nagyon megfogott csak ajánlani tudom nemcsak a fiatalabb generációnak.