Diákújságíróink cikkei

Érdekes, India, Burma, Andorra

Emberek, szokások, földrészek

Szerző: Szolnoki Mária Magdolna 9.A

A Föld tele van különleges és egzotikus tájakkal. Mind egyedi a maga módján és pompájában, ezért be szeretnék mutatni közülük hármat.

India:

Házassági szokások: Már gyermekkorban össze házasodnak, habár ezt törvény is tiltja, azonban az ország többi részén csak a 18. élet év betöltése után lehet házasodni. A megházasodott lány  5 évig maradhat a szülői házban, ahol megtanulja a házi munka alapjait. Ezután a vőlegény házában fognak élni.

Nemzeti ételük: Aloo gobi (burgonya, karfiol)

További érdekes/ furcsa tények az országról:

  • 2008-ban egy indiai űrszonda vizet talált a Holdon
  • Állat házasság : Az eső istenének, állatoknak szerveznek esküvőt főként kutyáknak,ha sokáig tartó aszály van a vidéken.
  • A kígyó fesztiválja: Mivel szoros kapcsolatban állnak ezzel az állattal, egyik szent állatuk. Ünnepséget szerveznek, ahol ajándékokkal kedveskednek nekik. Az ország egész területén templomokban imádják őket.

Ezeket a szokásokat, hagyományokat bemutatja a Balika Vadhu ( A kis mennyasszony) című sorozat. Ami Google-n keresztül One drive-on http://hundia.hu  oldalon megtekinthető.

Burma:

Házassági szokások: Itt is szokás a gyermek házasság, a vőlegény nem találkozhat és nem is láthatja a mennyasszonyt. A család női tagjai dióhéjban összefoglalják hogy hogyan néz ki a lány. Ha több mennyasszony választási lehetőség is van, a  fiúnak akkor is úgy kell választani, hogy nem látta a mennyasszonyt. Az esküvő előtt és után díszes és hangos felvonulásokat tartanak.

Nemzeti ételük: Mohinga

Érdekes/furcsa tények Burmáról:

  • Zsiráf-nyakú nők: a lányok 5 éves korukban kapnak öt réz gyűrűt a nyakuk köré aminek száma idősebb korukban nő, így válluk le ereszkedik és nyakuk vizuálisan nő.

Zsiráf nyakú nők

  • Több ünnep és fesztivál teli holdkor van.
Andorra:

Házassági szokások: Nem korlátozza az osztályokon kívüli házasságot. Idősebb korukban házasodnak.

Étele: húsra , zöldségre és néhány hal fajtára épül az étrendjük.

Érdekes/furcsa tények Andorráról:

  • Jelentősen látszik a nemek közti különbség, pl: amit a férfiaknak szabad, az a nőknek nem és ez fordítva is igaz.
  • Kasztokra, osztályokra különülnek.
  • Ha több gyermek is van, akkor is csak az úgynevezett „örökös” örököl, és kap meg mindent a családi vagyonból.

Ebben a három országban közös hogy ebben a modern világban is fenntartják hagyományaikat, szokásaikat, és azokra támaszkodva élnek.