Aktuális

Így jelentkezhetsz Kárpátaljáról középiskolánkba!

KEDVES KÁRPÁTALJAI TANULÓ!

Örömmel vesszük, hogy érdeklődsz iskolánk iránt, és szeretnénk neked segíteni, hogy hogyan jelentkezhetsz hozzánk, de mielőtt erre rátérünk, az elején bemutatjuk, hogy miért is éri meg neked minket választani, majd lejjebb görgetve találod a jelentkezés menetének a leírását, és egy videót is a folyamatról.

 • Kollégiumunk INGYENES, csak az étkezésért kell fizetned. A kollégiumi jelentkezésre a beiratkozáskor kerül sor.
 • Iskolánk technikum, a képzéseink 5 évesek, így szakmát és érettségit is szerzel a tanulmányaid befejeztével.
 • 9-10. évfolyamon ösztöndíjat fogsz kapni tanulmányi átlagodtól függetlenül, amelynek összege 2023-ban jelenleg 8000 forint/hó, ez emelkedhet jócskán 11. évfolyamtól  a tanulmányi eredményed függvényében. Az ösztöndíj egy része pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre, amelyet akkor fogsz megkapni, ha sikeresen befejezed a képzést és szakmát szerzel.

Ösztöndíjak összege 2023-ban
Alapja a szakirányú oktatás központi költségvetéséről szóló törvényben meghatározott önköltségének egyhavi összege, mely 2022-ben 1.200.000 Ft/fő/év, azaz 100.000 Ft/fő/hó.


9. 10. évfolyamon
ösztöndíj összege havonta
(Egységesen tanulmányi átlagtól függetlenül.)

11. 12. 13. évfolyamon
ösztöndíj összege havonta
(Tanulmányi átlagtól függően.)

Pályakezdési juttatás
(Egyszeri juttatás, sikeres érettségi és szakmai vizsga letétele esetében tanulmányi átlagtól függően.)

alap %-a 

összege 2022-ben

alap %-a

 tanulmányi átlag

összege 2022-ben havonta

alap %-a

összege 2022-ben

8%

8 000 Ft

8%

2,00 - 2,99

8 000 Ft

133%

133 000 Ft

25%

3,00 - 3,99

25 000 Ft

184%

184 000 Ft

42%

4,00 - 4,49

42 000 Ft

243%

243 000 Ft

59%

4,49 felett

59 000 Ft

302%

302 000 Ft

 • A technikumban a 12. évfolyam végén előrehozott érettségi vizsgát tehetsz magyar, matematika és történelem tantárgyakból, míg egy gimnáziumban 5 tárgyból kell egyszerre érettségizned.
  Melyik a könnyebb 3 vagy 5 tárgyból érettségizni egyszerre? Ugye, hogy 3-ból! A 13. évfolyamon már csak idegen nyelvből és szakmából kell érettségizned. A szakmai vizsga emelt szintű érettséginek felel meg. Nem kell ötödik érettségi tantárgyat választanod, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az 5 év elvégzése után egyszerre fogod megszerezni az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőséged lesz.
 • A 11. évfolyamtól a gyakorlati ismereteket lehetőség szerint duális szakmai oktatásban, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben szerezheted meg, ilyenek nálunk a vasúti képzések (Közlekedésautomatikai technikus, Vasútforgalmi szolgálattevő technikus). Amennyiben duális képzésben fogsz részt venni a munkáltatód munkaszerződést köt veled, amely alapján nem ösztödíjat, hanem munkabért fogsz kapniennek összege jelenleg bruttó 100.000 Ft havonta.
 • A technikum jókora előnnyel indít téged a felsőoktatási felvételin szakirányú továbbtanulás esetén, ugyanis nemcsak tudásban, de többletbontban is előrébb leszel, mint az, aki csak egy „sima” gimnáziumból érkezik. Akár kreditbeszámításra is lesz lehetőséged a felsőoktatási intézményben, de a sikeres érettségi és szakma megszerzése után akár már munkába is állhatsz.
Választható képzések

A következő képzésekre fogadunk el jelentkezést a 2024. szeptemberétől induló 9. évfolyamra (Ha szeretnél egy szakmát bővebben megnézni, kattints a nevére, majd gyere vissza a jelentkezéshez erre az oldalra):

4001 Logisztikai technikus

4002 Vasútforgalmi szolgálattevő technikus (duális képzés)

4003 Vállalkozási ügyvieteli ügyintéző

4004 Közszolgálati technikus

Letöltheted a felvételi tájékoztatónkat innen, mely minden fontos információt tartalmaz képzéseinkről és iskolánkról: Felvételi tájékoztató letöltése

Felvételi eljárás, jelentkezés

Felvételi vizsgát nem tartunk, hanem az általános iskolai jegyeid alapján rangsorolunk.

A jelentkezést a „KIFIR ELEKTRONIKUS ADATLAPKITÖLTŐ PROGRAM – EGYÉNI JELENTKEZŐK SZÁMÁRA” felületen indíthatja el egy 18. életévet betöltött személy, páldálul édesanyád vagy édesapád.

Az alábbi videóban végigvezetünk a folyamaton, amely elsőre ijesztőnek tűnhet, de hidd el menni fog, nem bonyolult, nem lehet elrontani, bátran fogjatok neki.

Első lépések a programba történő belépés előtt:

 1. Javasoljuk, hogy laptopon, vagy asztali számítógépen végezzétek a jelentkezést stabil internet kapcsolattal, és legyen megnyitva a honlapunkon ez az oldal is, hogy közben tudjátok nézni a jelentkezés menetét videón.
 2. Szükség lesz a KIFIR regisztrációhoz egy működő email címre.
 3. Készítsétek elő a személyes adataidat, de valószínűleg ezeket fejből is fogod tudni.

A KIFIR rendszerbe történő regisztrációt az alábbi linken indíthatjátok el, de előtte nézzétek meg a videót, amelyben részletesen elmagyarázunk minden lépést:

(Ha a videó valamiért nem indul, gyertek vissza asztali gépről, vagy laptopról.)

Kattints ide, és indítsátok el a jelentkezést!

Ha készen vagytok a tanulói adatlap és a jelentkezési lap letöltésével, kinyomtatásával, és aláírásával akkor a következőt kell tenni:

 1. A tanulói adatlapot ajánlott küldeményként az Oktatási Hivatal részére kell feladni:
  Cím: Oktatási Hivatal – 9001 Győr, Pf. 694
 1. A jelentkezési lapot ajánlott küldeményként az iskolánk részére kell postázni és fontos, hogy hozzá kell csatolni a 8. év végi és 9. félévi bizonyítványod másolatát:
  Cím: Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium, 4625 Záhony, Kárpát út 4.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat 2024. február 21. éjfélig lehet postára adni.

Várunk szeretettel!