Diákújságíróink cikkei

Így keress hatékonyan információt az interneten a házi feladatodhoz

Biztosan te is ismered a Google keresőt, és valószínűleg naponta használod. Ha valamilyen információra gyorsan szükséged van, akkor az interneten rögtön megtalálod a választ a kereső segítségével. Azonban vannak olyan kevésbé ismert, de rendkívül hasznos funkciói a Google-nak, amelyeket talán nem ismersz, de a segítségükkel sokkal hatékonyabban találhatod meg például egy beadandó házi feladatodhoz a számodra fontos információt.

Ez a felület bizonyára ismerős számodra. A kereső mezőbe beírjuk azt, amire kíváncsiak vagyunk, és a Google már mutatja is a találatokat.

Azt viszont kevesen tudják, hogy kereséskor megadhatunk paramétereket, amelyek alapján szűkíthetjük a keresést, mert nem biztos, – hogy csak simán beírva a keresendő kifejezést a mezőbe – rögtön megtalálod azt, amit keresel.

Fájltípus szerinti keresés

Kereshetünk például fájltípus szerint, megadhatjuk a Google-nak a keresendő fájl kiterjesztését. Ez akkor lehet hasznos, ha a „sima” keresés nem hozta a várt eredményt, így búvárkodhatunk prezentációkban, pdf vagy akár szerkeszthető word fájlokban is, sokszor ezekben a fájlokban hasznosabb anyagokat találhatunk.

A példánkban rákerestünk a „Kandó” szóra. Tegyük fel, hogy a találatok között nem volt olyan, ami nekünk megfelel. Finomítsuk a keresést! A kereső mező alatt a Beállítások-ra kattintva megjelenik egy felugró menü, melyben válasszuk ki a Speciális keresést az alábbi módon.

A következő képernyő fog megjelenni, amelyen megadhatunk rengeteg paramétert, a lap alján választhatjuk ki a keresendő fájl típusát. Ha beállítottunk mindent, akkor rákattintva a speciális keresés gombra innentől ugyanúgy működik minden, mint a szokásos keresésnél, és láthatjuk a találatokat.

Képkeresés

A Google képkereső funkcióját is bizonyára használtad már, de azt lehet, hogy nem tudtad még, hogy itt is paraméterezhetjük a keresésünket. Előfordulhat, hogy a házi feladatod elkészítéséhez neked egy bizonyos méretű, megadott színű, vagy típusú képre van szükséged.

A példánkban ismét a „Kandó” szóra keresünk rá, a szokásos módon, majd amikor megjelentek a találatok, rákattintunk a Képek opcióra a keresőmező alatt.

Ekkor már csak képeket fogunk látni, az alábbiak szerint, és itt jön a paraméterezés.

A keresőmező alatt jobbra az Eszközök opcióra kattintunk, ekkor megjelennek a paraméterek, kiválaszthatjuk milyen méretű, színű, vagy típusú (clipart, vonalrajz stb.) képet keressen nekünk a Google, de még a felhasználási jogokat is megadhatjuk.

Reméljük, hogy segítettünk, és ezentúl hatékonyabban fogsz tudni keresni az internet rejtett szegleteiben is.