Érdekességek

Március 21-én ünnepeljük a költészet világnapját

Szerző: Kiss Olívia Tímea 12.A 

1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a költészet világnapjává melyet minden ország a saját eszközeivel, a nem-kormányzati szervek aktív részvételével, a nyilvános és civil szervezetek bevonásával ünnepelhet meg.

Pontosan miről is beszélünk, ha a költészetet szeretnénk megfejteni?

Arany szavaival élve: „Nem a való…: annak égi mássa”.

Maga a szó költészet, “poézis,, az irodalomnak művészeti ága. A költészet, mint általában a művészet, egyike az emberi szellem legősibb tevékenységének. Számtalan híres-neves költőnk van, kik érzéseiket -óhajukat, vágyukat, bánatukat, örömüket…- pompás, megfontoltan összeszedett, formás, hangzatos, néha rímmel teli, esetleg rímtelen szavak összehangolásával megértették az átlagemberrel.

Gondold csak meg, bizonyosan találkoztál már olyan versel az életed során, amelynek egy két szava, netalán témája, vagy az általad értelmezett tartalom elkísérte életedet. Nem csoda, hisz a költészet végig kíséri az embert az élete folyamán, folyamatosan fejleszti lelkületünket, szellemiségünket. Azonosulunk vele és egy két költeményben magunkra találunk.

Úgy gondolom a költészet fontos része az emberi jellem fejlődésénék, ezért hát emlékezzünk meg erről, keressük meg az első verset, amely változást, érzelmet váltott ki bennünk és olvassuk el újra. Ma milyen érzelmet váltana ki belőled?

Kövess minket a közösségi média oldalakon is:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Vissza