Diákújságíróink cikkei

Innen indult a Valentin nap

Szerző: Csákány Tifani 9.C

Ma eljött a diákok körében is népszerű ünnep, a Valentin nap, a szerelmesek ünnepe. Csoki, virágok ezek jellemzik a legjobban ezt a napot, de tudjátok honnan ered? Nos ha eddig nem tudtátok, akkor most hajrá én leírom ti csak olvassátok.

Rengeteg történet szól arról, hogyan is keletkezett a Bálint nap, és ha már itt tartunk a leghihetőbb történet az az, amiben Szent Bálint szerepel. Úgy tartották, hogy a 14. században II. Claudius császár seregét fel szerette volna javítani a katonaságot azzal, hogy nem hagyta a fiatal férfiaknak, hogy családot alapítsanak, ez ugyanis szerinte elvette a figyelmüket a fegyelemről, de a mi kedves Bálintunk úgy döntött ő titokban mégis ad egy esélyt a fiatal szerelmeseknek. Összeadta őket és minden esküvőre vitt egy csokor virágot amit a saját kertjéből szedett és ezzel ajándékozta meg az ifjú párt. Sajnos ezért a tettéért hamarosan börtönbe is zárták, ahol a hite erejével meggyógyított egy vak lányt, amiért már nagyobb büntetést kapott. A császár úgy döntött, hogy kivégezteti, miután ez megtörtént a lány, akit meggyógyított egy búcsú levelet kapott ezzel az aláírással: ”A Te Bálintod”.

Magyarországra később ért ide a szerelmesek napja, mint a föld többi részére, itt az 1990-es években avatták úgymond ünnepé.

Sokan úgy gondolják ez nem ünnep csak egy fölösleges nap, szerintem ez nem igaz, sőt mindenki számára jelenthet valamit, a pároknak nyilván ez egy szebb nap. Ennyit szerettem volna, szóval mindenkinek kellemes Valentin napot kívánok.