Diákújságíróink cikkei

Mi az a cyberbullying? Mit tehetünk ellene?

Szerző: Kiss Olívia Tímea (12.A)

Ez az angol kifejezés kemény dolgot takar maga mögött. Sokan bele sem gondolunk, mennyi fenyegetés, rossz hatás, lelki trauma érhet minket az interneten keresztül. Maga a cyberbullying is egy ehhez hasonló bántó tevékenység. A cyberbullying magyar megfelelője, az internetes zaklatás. Először is tisztázzuk mi a zaklatás fogalma és hogyan kapcsolódik az internethez.

A zaklatás egyrészt abban különbözik az egyszerű konfliktustól, bántalmazástól, hogy erős, negatívan befolyásoló hatása van, így az áldozat folyamatosan bizonytalanságban, félelemben él a zaklató cselekedetei következtében. Másrészt a zaklatás nem rendszeres időközönként, de folyamatosan fellép az áldozat életében. Harmadrészt, az erőviszonyok között lévő különbség! A bántalmazó nagyobb hatalommal rendelkezik (több pénz, több barát, több figyelem stb.)  és ezt szereti éreztetni, hangsúlyozni is.  A zaklatás bárhol előfordulhat, iskolában, munkában, egyéb közösségekben is, ám időközben megjelent az internet használatával az internetes zaklatás is. Itt úgy szint előfordul a negatív hatás, a bizonytalanság az áldozat részéről; a folyamatosság és persze az erőfitogtatás is. Akár anonim módon, esetleg ál névvel posztol bántó képet vagy ír kellemetlen üzeneteket a zaklatott nevében, netalán megfenyegeti a különböző közösségi oldalakon keresztül az áldozatot.

A felnőttek és gyerekek körében egyaránt jellemző, bár a 18 éven aluliak nagyrésze be sem meri vallani, ha bántalmazták, zaklatták, mert szégyenként élik meg.  Talán az lehet a legrosszabb ebben, hogy a zaklatótól nem lehet fizikailag eltávolodni a hétvégére vagy a szünetre, a képekhez és egyéb adatokhoz, amik kikerülnek a közösségi platformokra bárki hozzáférhet és nem tudni kihez jutott el, tehát, több tanúja van, mint egy fizikai bántalmazásnak. Ez egy gyerek számára sokkal nagyobb fájdalom lehet, hiszen azt sem tudja kihez jutott el. Ami a legszörnyűbb ebben az egészben, hogy a legtöbb esetben a szülők esetleg pedagógusok sem tudják, mi zajlik a háttérben vagy hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket. Az internetes zaklatás áldozatává vált fiatalok legtöbbször rossz érzéseket táplálnak, ami kihatással van önértékelésükre, az egyedül maradt bántalmazott gyermekek szorongani kezdenek, életük feszültté válik és ez kihatással van teljesítményükre. Bizalmatlanokká válnak az emberekkel, akár a családtagokkal, barátokkal szemben is. Ez később fizika pszichés betegséghez is vezethet, ráadásul a kamaszok önpusztító életmódot kezdenek el folytatni, magukban keresik a hibát.

De, ami a legfontosabb ebben az egészben, hogy erre is van megoldás! Nem kell eltitkolnod, ha ilyen helyzetbe kerülsz.

Elsősorban fontos, hogy a szülők ne zárkózzanak el az online világ határtalanságától, mert azzal nem oldanak meg semmit, ha tiltják gyermekeiket ezektől a közösségi oldalaktól, vagy magától az internethasználattól, netán belefolynak online levelezéseibe. Hiszen ugyanúgy joguk van nekik is az internet használatához. Másrészt neked is partnernek kell lenned és meg kell osztanod fellépő kezdő problémádat az online világgal kapcsolatban, tehát légy te is nyitott és beszélj a problémádról szüleidnek, tanárodnak. Ha netalán szemtanúja voltál egy ehhez hasonló zaklatásnak, vagy van ismerősöd, aki ehhez hasonló helyzetben van, bátorítsd őt, hogy számoljon be erről a problémáról, hiszen nincs egyedül!

Remélem sikerült megértetnem, hogy igenis komoly dologról és a mai modern világban elég elterjedt jelenségről számoltam be. Szeretném, ha te kedves olvasó, ezt az írást komolyan vennéd és elgondolkodnál ennek a súlyán, hiszen, akár zaklató akár zaklatott lehetsz. Mindkettőnél súlyos, de megoldható problémák merülnek fel. Ezeket a problémákat, pedig csak egy újabb személy bevonásával tudod megoldani!