Diákújságíróink cikkei

8 dolog, amit mindenképpen tarts be, ha most vagy először kollégista

Szerző: Szabó Dominika (11.C)

Nem mindenki tud egyhamar beilleszkedni ismeretlen helyre, mint például egy kollégiumba. Ezt a cikket azoknak a diákoknak írom, akiknek nehéz elfogadni a szabályokat és az új embereket.

  1. Figyelj a tisztaságra! Ez alatt azt értem, hogy bekerülsz egy szobába, ahol rajtad kívül még van pár ember, akkor te is vedd ki a részed a takarításban, ne hagyd szanaszét a ruháidat, dolgaidat, egyéb cuccodat.
  2. Úgy hagyd ott a zuhanyzót, wc-t, mosdókagylót, ahogy legközelebb te is szeretnéd használni.
  3. NE öntsd a mosdókagylóba a mirelit tésztát, vagy a hajjal tele lévő felmosó vizet, mert eldugulhat, helyette az ételt egy zacskóba tedd bele, és dobd ki a szemetesbe. A koszos vizet pedig húzd le a wc-n.
  4. NE vedd el más kajáját a hűtőből! A diákok megveszik maguknak, vagy haza szeretnének vinni valamit a családnak, aztán pedig nem találják, mert valaki eltüntette.
  5. Légy tekintettel a többi emberre. Ne üvöltesd a zenedobozodat a folyosókon, mert lehet valaki szilencium előtt lefeküdt egy picit pihenni. Nem kellemes arra felkelni, ha teljes hangerővel valaki elmegy a szoba előtt, plusz még kiabál is mellette.
  6. A szemetet dobd bele a kukába. Előfordul, hogy ott vannak hagyva a csokoládés papírok, energia italos dobozok, esetleg papír zsebkendő. Szedd össze magad után, és dobd a szemetesbe. A másik pedig, hogy a PET palackokat az arra kijelölt tárolóba tedd, ne a szemetesbe!
  7. Tartsd be a kötelező időpontokat, hogy ne zavarj másokat. Villanyoltás után ne nevetgélj torkod szakadtából, mert lehetséges, hogy annyira vékonyak a falak, hogy mindent áthallani a másik szobába, ezáltal pedig zavarod azokat, akik már pihennének.
  8. Ha egy felsőbb éves felhívja a figyelmedet pár dologra, akkor igyekezz betartani azokat.

Igyekeztem olyan dolgokat összegyűjteni, ami segíthet neked, hogy könnyebben beilleszkedj. Ha ezeket a dolgokat betartod, biztosan nem lesz problémád a beilleszkedéssel.