Érdekességek

Tudtad? Ma van a nemzetközi π (pí) nap?

Szerző: Horváth Petra (12.C)

Ez a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, melynek értéke két tizedesjegy pontossággal 3,14. Ezért ünneplik a 3. hónapban, vagyis március 14-én, a matematikai pi érték első két tizedesjegyéig. Ebből az alkalomból világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel ünneplik a napot.
Larry Shaw fizikusprofesszor („a π hercege”), a San Franciscó-i természettudományi múzeum munkatársának vezetésével 1989 óta rendeznek ünnepi megemlékezéseket. A múzeum kör alakú csarnokában körbejárnak ilyenkor a munkatársak, és elfogyasztják az ünnepi alkalomra készített gyümölcsös pitéket. A pi-te vagy angolul pie is a számra vezethető vissza, és az alkalomra feliratozzák ezeket a pitéket.

Daniel Tammet 22 514 tizedesjegyig sorolta fel a π számot. Ezen a téren a csúcstartó a japán Haragucsi Akira, aki 2006-ban 100 000 tizedesjegyet sorolt fel, de ez 16 órájába tellett.

A titokzatos (π) már az ókor óta nagyon sokat szerepelt különböző összefüggéseiben. Ez a szám 3,1415926535…-tel kezdődik és a végtelenségig tart.

Érdekesség!

Pi-versek?

Léteznek olyan versek, amelyek segítenek megjegyezni a 3,14 utáni tizedesjegyeket is. Mégis hogyan? Hát így!

A szavak annyi betűből állnak, amennyi a következő tizedesjegy.

“Bír-e, érez-e ember nyugalmat,
Ha lelkét nehéz bús emlék zaklatja.
Szüntelen felhőbe burkolózó idő az,
Ami változni ámha akarna se tudhat,
Mert azt nem írhattya már le halandó kívánsága.”

(Hajós György prof. közlése, 1952)

Kövess minket a közösségi média oldalakon is:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Vissza