Hírek

Az országos rendőrfőkapitány elismerésben részesítette egy volt diákunkat

Kocsi Patrik János 2017-ben érettségizett iskolánk rendészeti ágazatán, majd folytatta tanulmányait a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban, jelenleg a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltségen teljesít szolgálatot. Eljött hozzánk és arról kérdeztük, hogy milyen út vezetett a jutalomig.

Kisgyermekként te már tudtad, hogy ezt a pályát szeretnéd választani?

Már az óvodás fotózáson is rendőrnek öltöztem be. ☺

A középiskolában 10. osztályos voltam a gimnáziumban, amikor átjöttem a Kandóba. Inkább a reál tantárgyak érdekeltek, nemzetközi fizika versenyen is voltam, sikereket értem el az előző iskolámban, de nem akartam egy laborban, vagy gyárban dolgozni, ezért úgy gondoltam jobb lépni onnan.

A haza szolgálata érdekelt mindig, tervben volt a magyar honvédség is, de végül a rendőrség mellett döntöttem. Úgy gondoltam, hogy a rendőrségen olyan élettapasztalatokat szerezhetek, amelyeket máshol nem, és ez valóban így van. Minden szakmának megvan a szépsége, de ehhez valami több kell, hogy ezt becsülettel végezze az ember, éppen ezért szeretem a munkámat és mindig boldogan megyek dolgozni.

Felvételiztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre is, a pontszámom megvolt hozzá, még a szakma csúcsának számító bűnügyi ágazathoz is, de a nyelvvizsgám írásbeli része nem sikerült, emiatt nem nyertem felvételt. Gondoltam, akkor Miskolcon rendőr tiszthelyettes képzésen folytatom tovább, de mindenképpen szeretnék főiskolára menni, még 3 év szolgálat szükséges hozzá amennyiben a parancsnok aláírja a tanulmányi szerződést.

 Mi a neve pontosan a végzettségnek, amelyet Miskolcon szereztél meg? Mit kell tudnunk róla?

Rendőr tiszthelyettes a neve, moduláris képzésben működik, 5 modulból áll. Az első 4 modul alap rendőri tudást tartalmaz, mint például a bűnügy, a közlekedési ismeretek, közrendvédelem. Az utolsó, vagyis az ötödik a szakirány, én a határrendészetet választottam. 2018. szeptemberben kezdtem meg a szakosodást, akkor neveztek ki, és akkor kerültem a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltséghez, így határrendészként végeztem.

Számunkra az okmányismeret nagyon fontos, minden nemzetközi határrendészethez kapcsolódó jogszabállyal tisztában kell lenni. Ismernem kell az útlevél típusokat, hogy milyen tartózkodásra jogosító okmányok vannak, emiatt ez elég speciális terület. Elsődleges feladatunk az államhatár védelme, a határforgalom ellenőrzése az átkelőhelyen.

Mit gondolsz visszaemlékezve a régi középiskoládról, a Kandóról?

Érdekelt a képzés, itt rendőrök is tanítottak minket. Mivel 10. osztályban jöttem ide, különbözeti vizsgát kellett tennem, de 11. évfolyamra már dicséretben részesültem, fel tudtam zárkózni. Nagyon tetszettek a szakmai gyakorlatok is, itt mélyebb betekintést nyerhettünk a rendőri munkába.

Teljes mértékben előnyös volt számomra a Kandóban töltött idő, hiszen 2 év helyett csak 1,5 év volt így a képzés Miskolcon, illetve az itt megszerzett tudásra épül az ottani tananyag is. Aki „sima” gimnáziumból jön, ő nem is jöhet, csak a 2 éves képzésre, illetve számukra nyilván nehezebb a kezdeti időszak, a jog általában ami rázósabb. Mivel mi itt a Kandóban tanultunk, emiatt nekem egyszerűbb volt. Itt megkaptam azt az alapot, ami szükséges volt ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjek el. Azt lehet mondani, hogy amit itt oktattak, azokat tudtam hasznosítani Miskolcon, volt, hogy 1,5 hónapig nem tanultam semmi újat, mert már tudtam a tananyagot korábbról.

Mesélj nekünk a Miskolcról… Mi az, amit nagyon nehéz volt ott megszokni?

A fegyelem, például alakzatban kell közlekedni az iskolában ha már 10-15-en vagyunk, ha kevesebben, akkor pedig amolyan libasorban, nem lehet csak úgy lézengeni. Ha például kijövünk az épületből, a sapkát fel kell venni, beleszoktatnak abba, hogy az öltözködési szabályzatnak megfelelően viseljük a ruházatot. Bent iskolaidőben mindig egyenruhában vagyunk. Az elsős még ki nem nevezett rendőr tanulók egyenruhájukon a felirat más, a rendőrség felirat helyett rendészeti szakgimnázium szerepel. Saját állományjelzője van az iskolának, ez látható például a vállunkon, illetve jelzi, hogy éppen tanulók vagyunk.

De amit kiemelnék, az az alázat. Nem azért kell kibokszolni a bakancsot, mert a tiszt elvárja, hanem azért, hogy tiszta legyen. Én figyeltem arra, hogy a bakancs mindig tiszta legyen, a cipzárak legyenek behúzva, tehát ami elő van írva, azt tartsuk be és akkor nincs jelentésírás, fiatalosabban fogalmazva “csesztetés”. A szobánkat is ellenőrzik, ha koszos a szoba, nincs felmosva, rendezetlen a lábbeli, akkor arról jelentést kell írni, de a 1.5 év alatt nekem nem kellett ilyen fegyelmi probléma miatt jelentést írni.

Hányan vagytok egy szobában?

A fiúk általában ketten vannak egy szobában, a lányok pedig öten. A fiúk egy külső laktanyában kaptak helyet, a lányok pedig a belsőben kicsit elszeparálva.

Hogy találkoztok a lányokkal?

15:30-ig tart a munkaidő, ezután vissza lehet menni természetesen a lányokhoz, ott is van büfé-kocsma, mint a mi részünkön, oda is le tudunk menni, vagy akár közösen fel a városba.

Hogy néz ki egy napotok?

45 perces órák vannak különböző tantárgyakkal, de amint említettem moduláris a képzés. Ebből érdekességként a csapatszolgálatot tudnám kiemelni, amely a 3. modul. Ennek egy része teljesen gyakorlati oktatás. Majdnem egy hónapig protektorban, pajzsban, teljes felszerelésben vagyunk és megtanuljuk, hogy hogyan kell tömeget oszlatni.

A tömegoszlatásnak a szolgálati állata a ló, elég félelmetes, amikor egy több száz kilós ló kiront mellettünk, de érdekes is persze.

Ilyenkor alakzatokat veszünk fel, külső szemlélődő számára egyszerűnek tűnhet, de a gyakorlatban ezt rögtön tudni kell alkalmazni. A kiképzésen csak teniszlabdával dobálnak, de élesben elkaphat például egy tégla, vagy bármi, ha nem tartom szorosan a pajzsot a mellettem lévővel, ezért ezt jól meg kell tanulni. Talán mondhatom, hogy ez a képzésünknek egyik legjobb része. ☺

Van még egy izgalmas dolog, a szituációs kabinet, ez egy konkrét utca, parkkal, magánlakással, kocsmával, rendőrőrssel, ami be van kamerázva és mikrofonozva. Itt tartják a rendőri intézkedés órát. Az oktató kiválaszt néhány embert, illetve egy vagy két intézkedés alá vontat (jelzőt) és el kell játszani például férj, feleség vagy egy  részeg szomszéd szerepét, amelyekben akár székeket borogatunk, olykor ha a szituáció megkívánja káromkodunk. A többiek kint ülnek egy másik helységben, és nézik, hogy hogyan zajlik egy valós rendőri intézkedés. Majd a kamerán keresztül a kiképző értékeli, felsorolja a hibákat, amelyeken javítani kell, így különböző helyzeteket oldunk meg a bankrablástól kezdve egy részeggel szembeni intézkedésig. A lőkiképzésen kívül ez is egy izgalmas része a kiképzésnek, és persze a korábban említett csapatszolgálat is.

Bulik is előfordulnak azért, alkohol van nyilván, hiszen felnőttképzésről beszélünk. Pizzázunk, vagy volt olyan, hogy bográcsoztunk laktanyán belül, ilyenkor engedélyt kell kérni, ezekben mindig ott voltam és segítettem. Alkoholt kintről nem lehet bevinni, viszont van a laktanyákban kocsma-büfé alacsony alkoholtartalmú italokkal. Ezek az összejövetelek általában csütörtökön voltak.

Mesélj nekünk erről az elismerésről… Ki kaphatja, mit kell hozzá tenni, hogy valaki ilyen jutalomban részesüljön?

Az rendezvény az Országos Rendőr-főkapitányság épületében volt január 24-én, Szent György emlékérmet kaptam az országos rendőrfőkapitánytól, Dr. Balogh János r. vezérőrnagy Úrtól, aki dicséretben és jutalomban részesített a kiemelkedő tanulmányi eredményemre és közösségi tevékenységemre tekintettel. Az országban velem együtt 5-en kaptunk ilyen emlékérmet. Szent György egyébként a rendőrség védőszentje.

A kiemelkedő közösségi munka mit takar?

Vannak elintézendő feladatok, erre minden szakaszban léteznek pozíciók (pl.: tanulmányi felelős, gazdasági felelős, szolgálatszervező) bár én sosem vállaltam hivatalosan egyiket sem, de ha a véleményemet kérték számtalanszor segítettem a társaimon, meg tudtuk oldani a problémákat. Ha bármilyen feladat volt, akkor én mindig odaálltam.

Köszönjük az interjút, gratulálunk a jutalomhoz és az elismeréshez és büszkék vagyunk, hogy Patrik intézményünkben végezte középiskolai tanulmányait. További sikereket kívánunk!

Kövess minket a közösségi média oldalakon is:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Vissza