Érdekességek

5 érv a szakgimnáziumok mellett, amelyet mindenképpen tudnod kell felvételi előtt

Ha nyolcadikosként pályaválasztás előtt állsz, adja magát a kérdés, hogy gimnáziumba vagy szakgimnáziumba jelentkezz?

Nem titok, hogy a két iskola típus jelentősen eltér egymástól. De melyek ezek a különbségek? Összegyűjtöttünk néhány olyan nélkülözhetetlen információt a szakgimnáziumokról, amelyek segíthetnek neked a döntésben.

  1. A szakgimnáziumokban a közismereti tárgyak mellet szakmai oktatásban is részesülsz.
  2. Tanulmányaid végén vizsgát kell tenned mind a közismereti, mind a szakmai tantárgyak többségéből, így a 12. osztály végén nemcsak érettségi bizonyítványra, de OKJ szakképesítésre is szert tehetsz.
  3. Az érettségi mellé szerzett végzettséget tanácsos a +1 éves OKJ-s képzéssel zárni, így magasabb szintű OKJ bizonyítvány lesz a kezedben, amellyel akár munkába is állhatsz, de ha inkább felsőoktatási intézményben folytatnád tanulmányaidat, abban az esetben plusz pontot érhet, ha szakirányú egyetemi/főiskolai képzésre jelentkezel.
  4. A szakgimnáziumi képzés további előnye, hogy az érettségi mellé megszerezhető OKJ képesítést építed tovább, ebben az esetben, ahogy már korábban említettük, neked csak 1 évet kell tanulnod, ha valaki viszont gimnáziumi érettségi után szeretné ugyanezt a szakképesítést megszerezni, neki 2 évet kell az iskolapadban töltenie.
  5. Hiányszakma választása esetén ösztöndíjban és egyéb juttatásokban is részesülhetsz, ugyanis ezeket a képzéseket az állam kiemelten támogatja, így próbálja ösztönözni a fiatalokat a hiányszakmák elsajátítására. A hiányszakma azt jelenti, hogy egy bizonyos végzettségű munkavállalóból kevesebb van a munkaerő piacon, mint amennyire szükség lenne, ezért ha ilyen képzést választasz, könnyűszerrel találhatsz állást a végzettség megszerzését követően.

Összefoglalva tehát a szakgimnázium akkor a legmegfelelőbb középiskola számodra, ha te már korán elhatároztad magad álmaid szakmája mellett, és a jövőben nem szeretnél változtatni terveiden.

Szintén előnyös alternatíva, ha minél hamarabb állást, kiszámítható, saját jövedelmet szeretnél, és nem tervezel több évet eltölteni egy felsőoktatási intézményben (hiszen ebben az esetben később lépsz be a munkaerő piacra).

Természetesen az előző pont nem szentírás, szakgimnáziumból is felvételizhetsz egyetemre/főiskolára, sőt, ahogy említettük, egyes képesítésekért még plusz ponttal toldja meg a felvételi pontszámodat az egyetem/főiskola, és az előképzettséged miatt valószínűleg könnyebben el fogod tudni sajátítani a tananyagot, ha szakirányban tanulsz tovább.

Ha már itt vagy, és tájékozódsz a szakgimnáziumok irányában, mindenképpen vess egy pillantást az iskolánkban választható képzésekre (kattints a képzés nevére bővebb leírásért):

Szerző: Kiss Olívia Tímea, Rutkai Krisztina

Kövess minket a közösségi média oldalakon is:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Vissza